Fukuşima açıklarında yeni bir radyasyon kaynağı bulundu

Fukuşima açıklarında yeni bir radyasyon kaynağı bulundu
4 Ekim 2017 09:40

Japonya’da yaşanan 2011 depremi ve tsunami felaketinin etkileri sürüyor. Araştırmacılar Fukuşima açıklarında yeni bir radyoaktif bölge keşfetti.

 

 

 

 

Japonya’da gerçekleşen ve bir felaket olarak adlandırılan 2011 yılındaki depremin etkileri hâlâ sürüyor. Depremden sonra oluşan tsunami yüzünden elektrik şebekesi zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali’nde kısmi erime ve patlama meydana gelmişti. Bölgede ortaya çıkan bir gelişme ise tüm uzmanları şaşkına uğrattı. Bilim insanları okyanus kıyısına inşa edilmiş olan santralin açığında yer alan okyanus tabanının radyoaktif sezyum maddesi içerdiğini keşfetti.

 

Kum taneleri ile taşınmış olabilir

 

Kanazawa Üniversitesi’nden gelerek okyanus açığında araştırma yapan uzmanlar, nükleer santralin yer aldığı kıyıdan daha fazla radyasyon içeren okyanus açığındaki bölge hakkında açıklamalarda bulundu. Radyasyon kaynağının kendilerini şaşırttığını belirten bilim insanları, 2011 yılında gerçekleşen kaza sonrası santral yakınındaki sahilde biriken sezyumun kum taneleri ile açığa taşındığını tahmin ettiklerini belirtti.

 

‘200’e yakın nükleer santral deniz kenarında’

 

Yaptıkları çalışmayı 2 Ekim’de yayımlanan Ulusal Bilimler Akademisi’ne ait bir yayında okuyucularla paylaşan araştırmacılar, günümüzde dünyada 200’e yakın nükleer santralin deniz kenarına inşa edildiğine dikkat çekerek; olası bir kazada okyanuslara yönelik tehdidi vurguladılar.

 

 

Kaynak: Sözcü