Fransız halkı uzun süreli olağanüstü hal istiyor

Fransız halkı uzun süreli olağanüstü hal istiyor
23 Kasım 2015 17:30

Fransa’da dün Dimanche Quest France’da yayınlanan LFOP anketine göre Fransız halkı çok sert güvenlik önlemleri istiyor ve terör tamamen ortadan kalkana kadar olağanüstü halin sürmesine karşı olmadığı gibi, en sert önlemlere bile sıcak bakıyor.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Dün yayınlanan (pazar günü) ve tüm Avrupa basınında yer alan detaylı anket sonuçları şöyle…

 

1-Fransızların % 91’i olağanüstü hal istiyor

 

2-% 94’ü sınırların yeniden sıkı kontrol düzenine geçilmesini istiyor (AB vatandaşları sınırda pasaport kontrolüne tabii değildi son yıllarda, Fransızlar şimdi herkesin, hangi pasaportu taşırsa taşısın, kontrol edilmesini istiyor)

 

3-% 95’i terör saldırısına karışan ve Fransız ulusunun temel çıkarlarını tehdit edenlerin Fransız vatandaşlığının elinden alınmasını istiyor

 

4-% 92’si bir terör saldırısına karışması muhtemel görülenlere ev hapsi uygulanmasını tasvip ediyor

 

5-% 94’ü 8500 yeni polis kadrosu açılmasını tasvip ediyor

 

6-Ulusal muhafız ismi altında yeni bir güvenlik biriminin kurulmasına da Fransızların % 86’sı destek veriyor.

 

Öte yandan, Araştırma enstitüsü LFOP anket sonuçlarının Fransız sağ seçmen kadar, sol seçmen arasında da olağanüstü hal ve sert güvenlik önlemlerine destek olduğunu gösterdiğini söylüyor.

 

Fransız insan hakları savunucuları ise, Fransa’da son IŞİD saldırılarından sonra ortaya çıkan olağanüstü güvenlik tablosunun endişe verici olduğunu çünkü birgün terör bitse bile bu sert önlemlerin kalıcı olabileceğini iddia ediyorlar. İnsan hakları savunucuları polisin geçen hafta Paris’de 793 eve baskın yaptığı konusunda İçişleri Bakanlığından verilen bilgiye de dikkat çekiyorlar.

 

Fransız Parlamentosu’ndan geçen olağanüstü hal yasasına göre, Fransız güvenlik güçleri bir eylem olmadan, sadece eylem şüphesi üzerine her türlü yaptırımı uygulama hakkına sahip.

 

Bu anlattıklarımı Tayyip Erdoğan gibi birisi kötü gözle okur elbette.

 

Muhaliflerini daha da fazla “gebertmek” için Fransa’yı yakından koklamaya başlayabilir.

 

Ama aklı başında ve vatandaşlık bilinci taşıyan herkesin şunu bilmesi lazım ki, Fransa’da uygulananlar çok vahşi, çok yok edici, halkı çok ağır travmatize edici, toplumda psikonevroz oluşturucu ölüm makinalarına karşı.

 

Ve, Fransa’da hala muhaliflerin her türlü hakkı devlet güvencesi altında.

 

Bu anketin gösterdiği siyasal açı da şu; halklar için güvenlik en temel mesele.

 

Bunda anlaşılmayacak birşey de yok.

 

Siz, hepimiz kendi hayatı-nız/mız için en başta ne ister-siniz/iz?

 

Güvenle, ölmeden, yaşamak en önce…

 

Ve gerektiğinde güvenliğiniz için, hayatta kalabilmek için diğer, her türlü yaşamsallık açısından tali alandan vazgeçebilirsiniz.

 

Bu çok normal ve doğal bir durum…

 

Önemli olan ise, halkı ölüm makinalarından korumak için lazım olan sert önlemler ile Tayyip Erdoğan gibi amacı demokrasiyi kendi çıkarları için yok etmek isteyenler arasındaki farkı anlamak ve uygulamak.

 

GÜNEY KIBRIS’A GEÇMEYE ÇALIŞAN TÜRK PASAPORTLU IŞİD MİLİTANLARI

 

Türk basınına yansımayan ancak bugün Avrupa basınında yer alan haberlere göre cumartesİ günü Rum polisİ, 6 Türk ve Cezayir pasaportlu genci radikal İslamcı örgütlerle bağlantılı olmak gerekçesi ile Kıbrıs Rum kesimine sokmadı. Söz konusu 6 kişi İsviçre-Basel’den Güney Kıbrıs’a uçmuştu ve 5’i Türk pasaportu, biri de Cezayir pasaportu taşıyordu.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Eski camlar bardak oldu
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor