Fransız gazeteciler birbirlerine zincirlenmiş!

Fransız gazeteciler birbirlerine zincirlenmiş!
20 Nisan 2014 16:20

Suriye’de aylarca İslamcı militanlar tarafından alıkonulan 4 Fransız gazeteci, başlarından geçenleri anlattı.

 

Didier Francois, bodrum katlarında birbirlerinde bağlı olarak, doğal ışıktan mahrum halde tutulduklarını belirtti. Nicolas Henin, kendilerine “her zaman iyi davranılmadığını” dile getirdi.

 

Francois ve Henin ile Edouard Elias and Pierre Torres, Fransa’ya ayak bastıklarında aileleri ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından karşılandı.

 

Gazeteciler, Cuma akşamı Türk askerler tarafından Suriye sınırının Akçakale kısmında bulunmuştu.Fransız gazetecilerin, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından alıkonulduğu belirtiliyor.

 

Villacoublay askeri havalimanına ulaşan gazetecilerden 53 yaşındaki Francois, “açık havada özgür oldukları için” duydukları mutluluğu dile getirerek, 6 ay boyunca bodrum katlarında gün ışığı görmeden tutulduklarını ve iki buçuk ay boyunca birbirlerine zincirlendiklerini söyledi.

 

Francois ve Elias geçen yıl Haziran ayında Halep yolu üzerinde kaybolmuştu. Henin ve Torres ise Rakka yakınlarındayken alıkonulmuştu.

 

Cumhurbaşkanı Hollande, gazeteciler ve ülkeleri için “neşe günü” olduğunu söyledi.

 

FİDYE İDDİASI

 

BBC Türkçe’ye göre gazetecileri kaçıran militanlar ile haftalar boyunca müzakereler yürütüldüğü belirtiliyor.Paris’teki BBC muhbiri Hugh Schofield, gazetecilerin serbest bırakılması karşılığında bir şey vaat edildiği iddialarının açıklığa kavuşmadığını ifade ediyor.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, militanlara fidye ödendiği veya silah verildiği iddialarını yalanladı. Suriye’de 3 yıldır devam eden savaş boyunca 150 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 60’tan fazla gazeteci öldürüldü.