Fransa ve İngiltere o konuda anlaştı!

Fransa ve İngiltere o konuda anlaştı!
14 Haziran 2017 08:51

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May’i Elysee Sarayı’nda kabul etti.

 

 
Elysee Sarayı’ndaki kabulün sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. Macron ve May akşam yemeğinde de bir araya geldi. İki lider Fransa ve İngiltere arasındaki dostluk futbol maçı için Stade de France gitti.

Basın toplantısında öne çıkan başlıklar “İnternetteki Teröre karşı somut bir ortak eylem planı “ ve “Brexit müzakeresi süreci” olarak dile getirildi.

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; İngiltere Başbakanı Theresa May’in ziyaretinin iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğini söylerken, geçtiğimiz hafta meydana gelen terör saldırısı nedeniyle Fransız halkının çok üzgün olduğunu belirtti.

Bunun üzerine May, “İngiltere ve Fransa farklı alanlarda zaten yan yana yer alıyor, fakat söz konusu savunma ve güvenlik olunca birbirimize daha da yakınız” dedi. May ayrıca, Brexit’ten sonra bile İngiltere ve Avrupa Birliği’nin güvenlik konusunda birlikte çalışmaları için umutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

Teröre karşı somut adımlar

 

 

Macron, Londra hükümeti ile teröre karşı savaşta ortak eylem planını duyurdu. Bu akşam İngiltere Başbakanı Theresa May ile buluştuğu akşam yemeğinden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ve İngiltere’nin teröre karşı “çok somut bir eylem planı” başlatacağını açıkladı. Duyuru, İngiltere’de Manchester ve Londra’da gerçekleşen iki terör saldırısının ardından geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ve İngiltere’nin Londra ve Manchester’daki saldırılardan birkaç gün sonra terörle mücadeleyi güçlendirmek için “çok somut bir eylem planı” başlatmaya karar verdiklerini söyledi. Emmanuel Macron, İngiliz Başbakanı Theresa May ile birlikte Paris’te “Birkaç gün boyunca çok somut bir eylem planı üzerinde bir araya gelerek, çalışmaya ve birlikte ilerlemeye karar verdik, önlemlerden bir tanesi internette “nefret ve (veya) terörizm kışkırtmayı ortadan kaldırmak olacaktır ” dedi.

 

 

Radikalleşmeye karşı önlem almayan bilişim şirketlerine ceza

 

 

İngiltere başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron radikalleşmeye karşı harekete geçmeyen bilişim şirketlerine ceza uygulama konusunda konuştu.

Theresa May, Fransız Cumhurbaşkanına Facebook ve Google gibi büyük bilişim şirketlerinin çevrimiçi radikalleşmeyle savaşta adım atmamaları durumunda cezalandırılmasını içeren yeni bir terör karşıtı strateji izleyeceğini belirtti.

May; “Terörle mücadelede İngiltere ve Fransız bilişim uzmanları zaten oldukça güçlü fakat Cumhurbaşkanı Macron ve ben siber terör tehlikesine karşı daha fazla adım atma konusunda anlaştık” dedi. May “Terörizmi kınama ve bu kötülüğü yok etme konusunda sonuna kadar bir aradayız,” ifadelerini kullandı.

 

 

Macron: İngiltere’nin AB’de kalması için “kapı her zaman açık”

 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Brexit müzakeresi süreci ile ilgili” İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalması için “kapının hala açık olduğunu” söyledi.

Macron ayrıca İngiliz halkının Brexit kararına saygı duyduğunu ve Avrupa Birliği kapılarının İngiltere’ye her zaman açık olduğunu belirtti, fakat müzakerelerin başlaması durumunda geri dönüşü olmayan bir yola girileceğinin de altını çizdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransız Cumhurbaşkanıyla yaptığı basın brifinginde Brexit müzakerelerinin AB ile “önümüzdeki hafta” başlayacağını belirtti ve “İngiltere’nin ve Avrupa Birliği’nde kalacak 27 ülkenin çıkarları doğrultusunda bir anlaşma yapacağız” dedi.

 
Gülten Özbey / Paris (DHA)