Fransa iş yasası değişikliklerine karşı ayakta

Fransa iş yasası değişikliklerine karşı ayakta
26 Mayıs 2016 17:33

Fransa’da sendikaların başlattığı grev dalgası, petrol rafinerileri, nükleer santraller, limanlar ve ulaşım altyapısına yayılırken, ülkede günlük hayat ciddi şekilde olumsuz etkilenmeye başladı.

 

 

 

 

BBC Türkçe

 

 

Başbakan Manuel Vals, protesto eylemleri ve grevlere neden olan çalışma yasasındaki değişikliklerin toptan geri çekilmeyeceğini tekrarlarken, bazı “ayarlamalar” yapılabileceğini söyledi.

Grevci işçiler otoyollara ve köprülere barikat kurdu. Barikat kurulan yerler arasında Normandiya’daki bir nükleer denizaltı üssü de var.

Grev nedeniyle Paris, Nantes ve Toulouse kentlerinden hava ulaşımı aksadı. Ülkede farklı sektörlerde devam eden grevlere makinistlerin de katılmasıyla şehir içi ve şehirlerarası tren ulaşımının da aksaması bekleniyor.

 

 

Sendikalar ayrıca ülkenin önde gelen kentlerinin çoğunda protesto eylemleri yapılması çağrısında bulundu.

Yüzlerce işçi liman kenti La Havre’daki önemli bir köprüye barikat kurduktan sonra şehir merkezine yürüdü.

Nükleer santrallerde örgütlü CGT Sendikasına üye işçiler de grevlere katılmaya karar verdi. Grevden ülke genelindeki 19 nükleer santralin 16’sının etkileneceği bildirildi.

 

 

Nükleer santraller Fransa’da elektriğin yüzde 75’ini sağlıyor.

Ülkedeki sekiz petrol rafinerisinden altısında da greve gidilirken, işçiler rafinerilerin girişlerinde barikat kurdu. Büyük liman kentleri Marsilya ve La Havre’da grevci işçiler barikatların etrafından toplandı.

Grevler yayılırken Başbakan Manuel Vals iş yasasındaki değişikliklerde bazı ayarlamalar yapılabileceğini söyledi.

 

 

Ancak Vals, Maliye Bakanı Michel Sapin’in değişiklik önergesindeki ikinci maddenin yeniden yazılması teklifini reddetti. Sözkonusu maddede, şirketlere gereklilik hissetmeleri durumunda işçi haklarını koruyan ulusal yasalardan muaf kalma hakkı tanınıyor. Sendikalar bu öneriye şiddetle karşı çıkıyor.

Fransa Petrol Endüstrisi Birliği ülkedeki 12 bin benzin istasyonunun üçte birinde stokların tükendiğini belirtti.

Hükümetin stratejik yakıt rezervini kullanmaya başladığı bildirilirken, rezervlerin de dört ay yetebileceği vurgulandı.

Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies başkent Paris’teki benzin istasyonlarının yüzde 40’ının yakıt bulmakta zorlandığını söyledi.

 

 

CGT ve diğer sendikalar, hükümetin anayasadaki bir düzenlemeyi kullanarak istihdam yasasındaki değişiklikleri parlamento onayına sunmadan yasalaştırma kararına öfkeli.

Hükümetse şirketlerin personel almasını ve kovmasını kolaylaştıran değişikliklerin, işsizlik oranlarını düşürmek için gerektiğini savunuyor.

 

 
Çalışma yasasındaki değişiklikler

 

 

Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.

 
Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.

 
Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor. İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.

 
Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.