Focus: Obama’nın Erdoğan ile riskli ittifakı

Focus: Obama’nın Erdoğan ile riskli ittifakı
28 Temmuz 2015 13:02

Almanya’nın saygın dergilerinden Focus’ta yer alan yorum-haberde Obama’nın Erdoğan ile olan anlaşması riskli olarak nitelendirildi.

 
Her iki liderin, Suriye sınırında bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaştıklarına yer verilen haberde, bu planın oldukça rizikolu olduğuna dikkati çekildi. 2013‘teki gezi olaylarından beri Ankara-Washington arasında süren soğukluğun son telefon konuşmasıyla sona erdiği belirtilirken, ABD’nin IŞİD’e karşı verdiği savaşta yeni bir sayfa açıldığı vurgulandı. Açılan yeni sayfanın daha da önü görülmez ve rizikolu olduğu da belirtildi.

 

 

OBAMA, ERDOĞAN TARAFINDAN KULLANILACAK

 

 

Yazıda, yeni gelişmelerin ilk etapta Suruç katliamı sonrası doğan bir işbirliği şeklinde görülmesine rağmen, Obama’nın Erdoğan tarafından kullanılması tehlikesini içerdiğine dikkati çekildi. “ABD’nin ve Türkiye’nin karşılıklı çıkarları için bir araya geldikleri gözden kaçmamalıdır“ denilen Marc Pitzke imzalı yazıda, “Washington’un IŞİD’le savaşta yeni bir hamle fırsatı aradığı aşikardır“ ifadeleri kullanılıyor. Yazıda, Ankara‘nın Esad’a, IŞİD’e ve PKK’ya karşı aynı anda savaştığı vurgulanırken, “Ankara, yeni karmakarışık oluşumda kaybeden olarak görünüyor“ dendi.

 

 

GÜVENLİ BÖLGEYİ KİM KONTROL EDECEK

 

 

Planlanan 90 kilometre uzunluğundaki güvenli bölge kurulduğunda, kimin kontrolünde olacağı konusunun açıklığa kavuşmadığı vurgulanan yazıda “Obama’nın sadece Erdoğan’ın Kürtlere karşı kampanyasında kullanılmış olması tehlikesi değil, aynı zamanda ABD’nin Suriye iç savaşına istenildiğinden daha fazla girmesi tehlikesi de söz konusu“ ifadeleri yer aldı.

 

 

Ahmet İNCEL / MÜNİH (DHA)