Flormar direnişi: Emek ve dayanışma kazandı

Flormar direnişi: Emek ve dayanışma kazandı
8 Mart 2019 18:11

Flormar’da sendika hakkı için direnen işçilerin direnişinin 297. gününde anlaşma sağlandı. İşçiler direnişe son verdi.

 

 

 

Kocaeli Gebze Organize Sanayi içerisinde bulunan Flormar fabrikasından, Petrol-İş sendikasında örgütlendikleri için atılan 132 işçinin direnişi 297. gününde varılan anlaşma ile sona erdi.

 

Anlaşma gereği işçilere, kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra 16 maaş kötü niyet tazminatı ödenecek. Ayrıca iş kanununun 25/2 maddesine göre işten atılan işçiler başta olmak üzere çıkarılma maddeleri 18. madde olarak değiştirilerek, alamadıkları işsizli maaşlarını da alabilecekler. Yapılan açıklamada hukuksal ve sendikal mücadelenin süreceği vurgusu yapıldı.

 

297 gündür sendikalaşma mücadelesi veren Flormar işçileri bugün itibariyle direnişini sonlandırdı. Gebze Aşkı Mahal Düğün salonunda yapılan açıklamada duygulu anlar yaşandı.

 

Evrensel’in haberine göre; Burada konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Flormar yönetiminin sunduğu teklifi kapalı oylama yaparak işçilerin onayına sunduklarını ifade etti.

 

Yapılan oylamadan “haklarımızı ve tazminatlarımızı alarak bu eyleme son verelim kararı” kararı çıktığını aktaran Akyüz, direnişin 298. gün itibariyle sonlandırıldığını duyurdu.

 

“MÜCADELE DEVAM EDECEK”

 

“Sendikal mücadelemiz devam edecek” diyen Akyüz konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

Direnişteki işçiler, 297 gün bir aile oldular, bir arada çalıştılar, bir arada oturdular, çileyi birlikte çektiler, bu nokta itibariyle ayrılmak öyle kolay değil. Bu yüzden bu işin hem duygusal hem de onursal boyutu vardır. Sizlerle beraber tabii ki mücadele ettik, büyük mücadeleler verdik ama sesimizi Türkiye’nin her tarafına hatta, ülke sınırlarını aşıp bütün dünyada yer bulmasına rağmen ne yazık ki Türkiye’de maalesef duyması gerekenler, kulak vermesi gerekenler, hareket etmesi gerekenler hareket etmemişlerdir. O yüzden işçi sınıfının, emekçilerin birlikte olmaktan birlikte hareket etmekten başka şansları olmadığını bütün dünyaya örneğiyle göstermiştir bu eylemlilik. Kim nereye çekerse çeksin, bu eylemin sonucu zaferdir. Neden zaferdir? Çünkü her türlü zorlu koşullara ve şartlara rağmen 297 gün direnilmiş, mücadele verilmiştir.

 
“BURADA ASLA BİR YENİLGİ PSİKOLOJİSİ YOK”

 

Direnişin pek çok kesim tarafından sahiplenildiğine dikkat çeken Petrol-İş Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Mesut Tekik, “Burada asla bir yenilgi psikolojisi yok. Petrol-İş ve dostları ile Flormar’ın yiğit kadınları asla yenilmediler. Bütün kuşatma, yalnızlaştırma çabalarına rağmen bu direniş kadın eksenli büyümeye ve tüm Türkiye’deki kadınlara, sınıf hareketine umut olmaya devam etti. Flormar’ın yiğit kadınları, sendikal ve hukuksal mücadelemiz sürecek. Flormar’a Petrol-İş’in ve işçi sınıfının bayrağı dikilene kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

 
“EMEK VE DAYANIŞMA KAZANMIŞTIR”

 

Direnişin işçilerin yasal tüm hakları ve en üst sınırdan sendikal tazminatları alınarak kazanımla sonuçlandırıldığını belirten direnişteki işçilerden Nurhan Güler, “Flormar markasıyla üretim yapan Kozan Kozmatik’te sendikal mücadelemiz yargıya taşınan örgütlenme sürecimiz ise devam edecektir. Flormar direnişi boyunca sendikamız ve işçiler, tüm dünyada ve ülkemizde dayanışma gösteren, destek veren, eylemler düzenleyen, direnişin duyurulmasında katkısı olan, Flormar işçilerinin sesine ses katan tüm sendika, emek, kadın örgütlerine, siyasi partilere, derneklere ve basın, yayın kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.

 

Ülkemizin onurlu işçileri, kadınları, gençleri, gazetecileri, sanatçı ve aydınları Flormar işçilerinin mücadelesine güç vererek hep birlikte umudu büyütmüş, ülkemizin vicdanı olmuşlardır. 297 gün boyunca direnen işçileri, emek ve dayanışma kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

 
İŞÇİLERE TAZMİNATLARI ÖDENECEK

 

Kabul edilen teklife göre işçiler; kıdem ve ihbar tazminatlarını alacak. İşçilere 4+12 maaş bekleme ve sendikal tazminat ödenecek.

 

İş Kanununun 25/2 maddesinden çıkartılan işçiler başta olmak üzere çıkarılma maddeleri 18. madde olarak değiştirilecek ve işçiler çalışmadıkları 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek.