Fizikselin ve dijitalin turizmle buluşması!

Fizikselin ve dijitalin turizmle buluşması!
21 Şubat 2019 14:50

Teknolojinin ve dijitalin hayatımızın her alanına girmesi ile alışkanlıklarımız ve günlük rutinlerimiz değişti.

 

 
VOLKAN BABAYİĞİT / PAPİLLON HOTELS PAZARLAMA MÜDÜRÜ
 

 

Her sabah sosyal medya hesaplarımıza bakmadan yataktan çıkmıyoruz. Kahvaltıda veya aracımızda işe giderken akıllı telefonumuzda yüklü bulunan uygulamalardaki çalma listelerimizi, sesli kitaplarımızı, dizi halindeki dijital medya içeriklerini dinliyoruz. Giyilebilir teknoloji sayesinde saatlerimiz, ayakkabılarımız, sağlık monitörü bilekliklerimiz ve diğer aksesuarlarımız akıllı telefonlarımız ile eşleşiyor. Kablosuz kulak içi kulaklıklarımızla kendi kendimize konuşur gibi gözüküyoruz ve artık yeni rutinlerimizi yadırgamıyoruz.

 

 

Nesnelerin interneti denen kurgu hayatımızın kalitesini arttırmak yönünde her geçen gün daha fazla gelişiyor. İnternete bağlı araç gereçlerimizi ve diğer ev eşyalarını mobil cihazımızdan yönetebiliyoruz. Teknoloji ve dijital bu yönde hızla ilerlerken turizmin dijital dönüşümü ne aşamada?

 

 

Turizm işletmelerinde dijital uygulamalara rastlıyoruz. Mobil cihazlarla açılabilen oda kapıları, misafirlerin otel içi hizmetlerden faydalanabileceği web tabanlı uygulamalar, bluetooth ve radyo frekans tanımlı misafir ve personel takip modülleri, aydınlatma, ısıtma ve görüntü sistemlerinin mobil cihaz ile kontrol edilebildiği akıllı odaları görüyoruz. Otel işletim sistemlerine entegre yazılımlarla data toplayabiliyor ve toplanan datalara anlam kazandırabiliyoruz. Misafir ilişkileri yönetimi, misafir ve acente sadakat sistemleri gibi yazılımlarla işletme performansı, karlılık ve müşteri memnuniyetine yönelik aksiyonlar alabiliyoruz. Tekilleştirilmiş sağlıklı datalar ile kişiselleştirilmiş pazarlama faaliyetlerinde bulunabiliyor ve tesis içi operasyonları yürütebiliyoruz.

rrr

 

100% misafir memnuniyetini sadece teknolojiyle ve dijital hizmetlerle sağlamak henüz mümkün değil. Yeni terimler arasında sıkça kullanılan Hybrid, Phygital (fiziksel ve dijitalin birlikte sunulması) gibi kavramlar bu aşamada anlam buluyor.

 

 

Turizmin temel değerleri teknoloji ile bütünleşiyor. Süreçler dijital ortama taşınıyor. Fiziksel tarafta iletişim kalitesinin ve içtenliğin bu aşamada korunması ve geliştirilmesi önem kazanıyor. Dijitalin uygulandığı her alanda kullanıcı tecrübesi, oyunlaştırma ve hikayeleştirme unsurlarının da bir arada kullanılması gerekiyor. Turizmde yaşanan teknolojik dönüşümde bu unsurları etkili bir bütünlükte uygulamak, planlı bir çalışma ve yetkinlik gerektiriyor. Hikayesi olmayan bir markayı anlatmak pek kolay olmayacaktır. Profesyonel olarak kurgulanmayan hizmetler bütünü misafirlere unutulmaz bir an yaşatmayacaktır. Tekrarı arzulanan ve hafızalara kazınan bir tatil deneyimi için hem fiziksel hem de dijital gereksinimlere yüksek seviyede cevap verebilecek bir kurgu gerekmektedir.

 

r1