Fıtır sadakası ve sevapları

Fıtır sadakası ve sevapları
25 Temmuz 2013 20:43

Fıtır sadakası Hadis-i şerifleri:

Numan ALADAĞ H&H YORUM

1- ”Mallarınızı zekatla koruyun, hastalarınızı sadakayla tedavi edin, belalara karşı dualarla hazırlıklı olun.” Hz. Muhammed (S.A.V)

2- ”Şayet iyilik yapmaya gücün yetmiyorsa, hiç olmazsa kötülük etme, kötülük etmemek de, nefsin için verilmiş bir sadakadır.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

3- ”Her iyilik bir sadakadır.” Hz. Muhammed (SA.V.)

4- ”İlmi olan kimse ilimden, malı olan kimse de malından sadaka versin.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

5- ”Kadeşinin yüzüne gülümsemen senin için sadakadır, iyilikle emretmen, kötülükten vazgeçirmen sadakadır, gözü görmeyene klavuzluk yapman sadakadır. Yolda ki taşı, dikeni ve kemiği kaldırman senin için sadakadır, kendi kovandan kardeşinin kovasına boşaltman sadakadır.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

6- ”Güzel söz söylemek sadakadır.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

7- ”Veren el, alan elden üstündür.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

8- ”İyiliğin şerefi, çabuk yapılmasındandır.” Hz. Ömer (R.a.)

Ey Yüce Türk İslam alemi!

Yıl 1989 Endonezya’nın Borneo adası topraklarındaki, Balıkpapan Şehri: Balıkpapan şehrinde ikamet eden Uygur Türklerinden Abdulmesih RENAY isimli din adamının, fıtır sadakası ile ilgili sohbetini siz saygıdeğer okuyucularımızla paylaşacağız.

Şanlıurfa’nın asil ve soylu ailelerinden, Abdulkadir Gakkoş’un, meşhur bir sözü var: Sadakatla Müslümanım, Türküm diyebilen, her yerde Müslümandır, her yerde Türk’tür. 

Abdulmesih Hoca’nın sohbeti:

Fıtır sadakası ve onunla ilgili fıkhi hükümler: Bilirsiniz ki insanlar beraberce yaşarlar. Onlar daima biribirlerine muhtaçtırlar. Yaşamlarını toplu olarak ve birbirlerine yardım ederek sürdürebilirler. Fertlerin ve Yüce Türk İslam alemi toplumunun mutluluğu ve huzuru, sosyal yardımlaşmaya ve dayanışmaya bağlıdır. Dinimiz Müslümanlar arasındaki yardımlaşmayı bir esasa bağlamıştır. Bunu da zekat, fıtır sadakası hasene (iyilik) diye kısımlara ayırmıştır. Cenab-ı ALLAH; ”Ne verirseniz ALLAH onun karşılığını verir.” buyurmuştur. Hz. Muhammed (S.A.V.) de ”Sadaka malı eksiltmez, insan bağışladıkça, ALLAH da onun şeref ve derecesini arttırır” buyurmuştur. Yine Hz. Muhammed (S.A.V.); ”Her kim bir Müslüman kardeşinin yardımında bulunur ve onun ihtiyacını temin ederse Yüce ALLAH da ona yardım eder” buyurmuştur.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Fıtır sadakası zekat gibi mali bir ibadettir. Sadaka, zekat manasına geldiği gibi fitre ve ALLAH rızası için yapılan diğer mali ibadet ve yardım anlamına gelir. Fitre, fıtır sadakasının kısaltılmış şeklidir. Fıtır aynı zamanda Ramazan Bayramına da ad olmuştur. Ramazan orucu ve zekat farz olmazdan önce fıtır sadakası vacip kılınmıştır.
    
Fıtır sadakası, Ramazan bayramı sabahına kadar, hür ve zengin olarak ulaşan her Müslüman üzerine vaciptir. Bir kimse kendisi ve çocuklarının fitresini vereceği gibi, varsa hizmetçilerinin de fitresini vermesi vaciptir. İslam kültürüne göre fitrenin oruçla ilgisi yoktur. Mazereti münasebetiyle oruç tutamayanlar da fitrelerini vermek mecburiyetindedirler.

Fitre ile zekat ibadeti arasında bazı farklılıklar vardır. Her ikisi de helal olan zenginliğe bağlı mali bir ibadettir. Zekat veren fitre de verecektir. Fakat her fitre veren zekat vermekle yükümlü değildir. Fıtır sadakasında; nakit paranın, altın, gümüş veya ticaret malının üreyip çoğalma, şartı yoktur. Samimiyetle Müslümanım diyebilen ve elde ettiği kazancın haram, rüşvet, yetim hakkı yemek vs. gibi helal olmayan kazançtan Fıtır sadakası verilmez. Oturduğu evden başka bir evi veya işyeri olup kira geliri olan fitre vermesi icap eder.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Fıtır sadakası; fakirlere, yolda kalanlara, borcu olanlara, esirlikten kurtulmak için para biriktirenlere, resmi kurum yetkililerine, ALLAH yolunda cihat edenlere ve kalpleri İslama ısındırmak istenen kelime-i şahadet getirip yeni Müslüman olanlara verilir. Fıtır sadakası birinci derece akrabaya verilmez. Fıtır sadakasını niyet ederek verilmesi gerekir. Fakir birisine verdiğiniz zaman, fıtre olduğunu söylemeyiniz. Söylememek Müslümanın izzet ve şerefini korumamız bakımından daha uygun olur. Fitreyi zengin olan vereceğine göre, fakirin menfaati gözönünde bulundurulmalıdır.
 
Fıtır sadakasının en hayırlı tarafı, bayram sabahı zenginlere vacip kılınmasının hikmeti, fakirlerin yüzünü güldürmek ve onların da zenginlerle beraber sevinç ve neşe içinde bayram yapmalarını sağlamaktır. Zekat varlığın sadakası, fıtır sadakası ise sağlığın ve vücudun sadakasıdır.
 
Yazımızı Hz. Muhammed (S.A.V.)’in bir hadis-i şerifi ile bitirelim: ”ALLAH resülü fıtır sadakasını oruç tutanları boş söz ve kötü iş işlemekten temizlemek, fakir kimseleri de doyurmak (Bir yiyecek almak) için vacip kılmıştır. Kim onu bayram namazından önce verirse o kabule şayan bir bağış olur. Kimde onu namazdan sonraya bırakırsa, normal sadakalardan bir sadaka olmuştur. ”
  
Tıbbi bitkiler araştırmacısı Numan ALADAĞ’ın gezi notlarından yaz, kış kullanabileceğiniz doğal bir cilt losyonu tarifi:

Malzeme: Taze sıkılmış limon suyu, farmat (bitkisel) glyserin ve beyaz ispirto (gıda alkolü) Eğer beyaz ispirto bulamazsanız yerine kaliteli kolonya da kullanabilirsiniz. Bir miktar arzu ettiğiniz esans. Bir litre losyon için, bir tatlı kaşığı kaliteli süzme bal.

Hazırlanışı: Eşit miktarda malzemeleri cam kavanoz da karıştırın. Cilt losyonunuz kullanıma hazırdır.

Faydaları: Cildinizde ki tüm çatlakları giderir, gün boyu cildinizi nemli tutar. Bu doğal losyondan vazgeçemeyeceksiniz.
 
Cenab-ı ALLAH, helal kazancınızdan ve sadakatla yaptığınız sadaka-i fıtırları ve dualarınızı kabul etsin.
 
Vatan Şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar, hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun