Firmalara yardım vaadiyle milyonlarca lira vurgun yapan çete çökertildi

Firmalara yardım vaadiyle milyonlarca lira vurgun yapan çete çökertildi
18 Mayıs 2018 17:03

İstanbul Polisi, gazete ve internet ilanı vererek maddi sıkıntı yaşayan firmaları ‘Yardım edeceğiz’ vaadiyle milyonlarca lira dolandıran tefecileri çökertti. İlk olarak SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği dolandırıcılıkla ilgili sahte kimlik kullanan şebeke elebaşı, lüks bir rezidanstaki ofisinde yakalandı. Aramalarda yüzbinlerce liralık lüks saatler ve milyonlarca liralık çeke el konuldu.

 

 

Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Mali Polis ekipleri tefecilik ve dolandırıcılık yapan bir şebekenin mağdurlarının şikayeti üzerine harekete geçti. Yapılan çalışmalarda “Gazete, dergi, internet ve broşür üzerinden reklam yapan firma görünümündeki şebekenin, maddi sıkıntı yaşayan firmaları hedef aldığı anlaşıldı. Şebekenin düşük faizli kredi ilanlarına dönüş yapan firma sahiplerine,” Ihtiyacınız olan parayı vereceğiz” diyerek, teminat olarak çek ve senet aldıkları anlaşıldı. Şebekenin küçük miktarda parçalar halinde para verdiği ancak daha sonra çek ve senetleri icraya verdiği anlaşıldı.

 

vurgun-cetesi-7

 

SAHTE KİMLİKLİ ELEBAŞI

 

Yaşadıkları mali sorunlar yanı sıra bir de dolandırıcı tefecilerden darbe yiyen işletme sahipleri, polise yaşananları tek tek anlattı. Yapılan araştırmalar ve mağdur ifadelerinin ardından teknik ve fiziki takip çalışması başlatıldı. Araştırmalarda şebekenin, sürekli adres değiştirdiği anlaşıldı. Şebeke elebaşının ise asıl kimliğini gizli tuttuğu, sahte kimlik kullandığı ortaya çıktı.

 

vurgun-cetesi-1

 

LÜKS OFİSLER

 

Mali Şube’de görevli uzman ekipler yapılan 3 aylık çalışmada şebeke elebaşının Mesut Y. olduğunu ortaya çıkardı. Şebeke elebaşından yola çılan ekipler 21 şüpheliyi tespit etti. Araştırmaların ardından, Trump Tower ve Safir işmerkezlerindeki 3 işyeri ve 15 ikamete baskın düzenlendi. Operasyonda 12 şüpheli gözaltına alındı.

 

vurgun-cetesi-3

 

REZİDANSTA LÜKS YAŞAM

 

Şebeke elebaşı Mesut Y.’nin de lüks bir rezidanstaki bir katı ev ve ofis olarak kullandığı öğrenildi. Lüks bir yaşam süren şüphelinin evinde tanesi 100 bin Dolar’dan fazla olan 11 tane lüks saat, milyonlarca lirayı bulan bin 200 çek ve senet, 100 bin lira para ve ayrıca Bentley marka milyonluk aracına da el konuldu. Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 

vurgun-cetesi-2

 

YAKLAŞIK 250 MİLYON VURGUN

 

Şüphlinin emniyette işlemleri yapılırken, Mesut Y.’nin 30’a yakın çalışanının da bilgisine başvuruldu. Çalışanların hiçbirinin şüphelinin gerçek kimliğini bilmediği ortaya çıktı. Türkiye genelinde dolandırıcılık yapan şebekenin vurgununun 250 milyon lirayı bulabileceği belirtildi.

 

sistem-orta

 

Mağdurların şikayet dosyalarına Sözcü Gazetesi’nde 2017’de Taylan Büyükşahin imzalı “Dev Senet Vurgunu” haberini de koydukları öğrenildi. Şebekenin sadece İstanbul’da müracaatta bulunan 4 firmayı 5 milyon lira dolandırdığı belirtildi.

 

Kaynak: Habip Atam/Sözcü

 

Firmalara yardım vaadiyle milyonlarca lira vurgun yapan çete çökertildi