Firmalar ambalajları küçültüyor!

Firmalar ambalajları küçültüyor!
14 Ağustos 2018 10:10

Dövizdeki artış iş dünyasını tedbir almaya yöneltti. İthal hammadde işleyip, ürününü iç pazara satanlar zarar yazıyor. Firmalar ürünlerine zam yapmak yerine ambalajları küçültüyor. Bayram tatilini 1 hafta önceden başlatarak oynaklığın geçmesini bekleyen firmalar var.

 

 

Dünya gazetesinde İrem Çetingöz ve Serkan Akıncı’nın imzasıyla yayımlanan habere göre, dövizdeki ani dalgalanmalar hammadde ithal edip iç pazara satış yapanları tedirgin ediyor. Volatilitenin etkilerine karşı iş dünyası çeşitli çözüm yolları geliştiriyor. Daha düşük gramajlı ürünlerini raflara çıkaran firmalar da var, volatiletenin geçmesi için bayram iznini 1 hafta önceden başlatan da…

Dövizdeki hareketlilik devam ederse firmaların fiyat artışları yapması ve küçülme yoluna gitmesi gündemde.

 

ALIM GÜCÜ AZALIYOR, DÜŞÜK GRAMAJLI ÜRÜNLER GELİYOR

 

Dövizdeki yükseliş beraberinde enflasyonda da artış getiriyor. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, sektördeki firmaların hem israfı önlemek adına hem de tüketicinin alım gücüne göre düşük gramajlı ürünlerin bir ay sonra raflarda satışa sunacaklarını söylüyor. Dövizdeki her yüzde 10’luk artışın enflasyona yüzde 1.5 olarak yansıdığını belirten Reis, şu bilgileri verdi: “Dört kişilik bir aile bir paket pirincin üçte birini pilav yapıyor. 1 kilogram kırmızı mercimek alan bir aile 55 tas çorba yapıyor. Yarım kilogram paketlerin olmasında fayda var. Alım gücü zayıfladığı için ekonomik ürünlere doğru yönelme olacak. Yayla ve Duru gibi markalar da bu uygulamaya geçti. Para değer kaybediyor. Tüketici önce aldığı fiyatla hiçbir ürünü alamayacak. İki üç kişilik ailenin tüketebileceği gramajlar yapılmalı.”

 

 

Fotoğraf: © AFP 2018 / JEAN-FRANCOIS MONIER