FinCEN belgeleri Meclis gündeminde! CHP’li Öztunç: 800 milyon dolarlık rüşvet belgeleri İstendi mi?

FinCEN belgeleri Meclis gündeminde! CHP’li Öztunç: 800 milyon dolarlık rüşvet belgeleri İstendi mi?
25 Eylül 2020 10:45

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgelere ilişkin TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Ülkeler arası para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran belgeler dünya gündemine bomba gibi düştü.
ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na(FinCEN) ait belgeler tüm dünyada 2 trilyon dolarlık para transferi yapan 20 isme işaret ederken, bu isimlerden biriside Türkiye’de sıklıkla rüşvet haberleriyle gündem olan Reza Zarrab. Belgelere göre kara para trafiğinin Türkiye hattında 20 milyar dolarlık bir trafik mevcutken, bu para ticaretinde 800 milyon dolar da rüşvet dağıtılmış.
Rüşvet Belgeleri İstendi mi?
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na önerge sunan CHP’li Ali Öztunç, “Türkiye, 800 milyon dolarlık rüşvet belgelerini istemiş midir?” sorusunu yöneltti.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç’un önergesi ve kamuoyu adına yanıt beklediği sorular aynen şu şekilde:

 

 

Ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgelerde Reza Zarrab, İran’ın Türkiye hattında 20 milyar dolarlık bir para ticaretine aracılık ettiği ve bu para ticaretinde 800 milyon dolar Türkiye’de rüşvet olarak dağıtıldığı ortaya çıkmıştır.
Buna istinaden;

 

Türkiye, ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’ndan (FinCEN) 20 milyar dolarlık para aklama ve 800 milyon dolarlık rüşvet belgelerini istemiş midir? İstemiş ise bu konuda ne tür bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz? İstememiş ise neden istenmemiştir?
FİNcen’in açıkladığı belgelerde isimleri geçen kişi ve kuruluşlar hakkında MASAK herhangi bir çalışma yapmış mıdır? Para trafiğine aracılık eden ve rüşvet alanlar kimlerdir? Bu kişiler arasında devlet kademesinde görev yapmış veya hala görevde olan bakan ve bürokrat var mıdır?