Finansal enstrümanlar

Finansal enstrümanlar
15 Eylül 2019 12:22

Finansal enstrümanlar hakkında konuşurken günümüz ekonomik durumunu da göz önüne almak gerekiyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir kısım vatandaş, bugünlerde var olan borçlarını yapılandırmak ve hatta tek bir çatı altında toplayarak mental olarak rahatlama peşinde. Bu bağlamda insanlar borçlarını tek bir çatı altında toplamak ve var olan kredilerine fazladan faiz ödemesi yapmamak adına borç kapatma kredisi çekiyorlar. Konjönktürel olarak literatürde böyle bir tanımlama olmasa da insanlar kredi çekerken bu tarz bir betimleme yapmayı doğru buluyorlar. Finansal olarak doğru olmasa da mental olarak zaman zaman farklı bir boyuta itebiliyor insanları. Bu yüzden insanların kişisel tercihleri neticesinde “ ihtiyaç kredisi “ çekmeleri eğer kredi skorları da yeterliyse bir tercih sebebidir.

 

 

Tüm bu aksiyonları alabilmek için bankalar nezdinde kredi alabilmek için yapılan finansal skorlamaya kredi notu deniyor. Kredi notu, sizin geçmişteki finansal hareketlerinize, ödemeler dengenize, var olan limitlerinize ve son 5 yıllık finansal performansınızın tümünü baz alarak oluşturulan hayli zor bir algoritmadır. Bunu sistem otomatik olarak puanlarken halk dilinde findeks notu olarak da geçmektedir. Findeks web sitesi aracılığıyla yapılan bu puan sorgulaması, bankalar tarafından da yapılabiliyor. Bazen bankalar bunu kendileri sistemden çekerken kimi zaman da findeks sisteminden alıp onlara vermenizi isteyebiliyorlar. Bu skorlamanın detayında hangi bankada ne kadar borç var, hangi krediler nasıl ödenmiş, kredi kartlarının ödenme durumları ve performansları nasıl tüm bu detaylar görülebiliyor. Bu nedenle kredi notu, yeni kredi çekerken, kredi kartı başvurusu yaparken başvurulan bir kaynak ve her daim yüksek olması sizin gelecekteki finansal ihtiyaçlarınızın karşılanmasında bankaların cömertlik derecesini etkileyecektir. Son 5 yılın kayıtlarının tutulduğu sistemde geçmiş performanslarınızın da iyi olması her daim önemlidir.

 

 

Son olarak bankaların çeşitli şekillerde müşterilerine sundukları promosyonlar vardır. Bu promosyonlar maaş hesaplarında sıkça görülür. Çalışan maaşları için promosyon anlaşmasını genelde şirketler, maaş hesaplarını bankaya taşımadan yaparlar. Bu her iki taraf için de mantıklı bir anlaşmadır. Bankalar, mevduatın kendilerinde kalmasını sağlarken şirketler de çalışanlarına hali hazırda verdikleri ücrete ek olarak onlara küçük jestler yapmanın tadını çıkarırlar. Emekliler için de benzer bir durum söz konusu. Artık bankalar, maaşını kendilerinden çeken müşterilerine küçük altın bile verebilmekteler. Emekli maaş promosyonu olarak geçen bu durum, hem emekliler hem de bankalar için son derece mantıklı işlerdir. Geçmişte bu tarz şeyler yoktu, günümüzde böyle bir fırsat doğdu. Bu nedenle emekli maaş promosyonu son derece iyi bir enstrüman olarak hayatımıza girdi.