Financial Times: Türkiye’de protestolar geri geldi sosyal ayrışmalar korkusu büyüyor

Financial Times: Türkiye’de protestolar geri geldi sosyal ayrışmalar korkusu büyüyor
13 Eylül 2013 09:51

Türkiye’deki protesto gösterileri, yabancı medyanın da dikkatini çekiyor. Financial Times gazetesi, Türkiye’de protestoların yeniden başladığına işaret ederken “sosyal ayrışmalara ilişkin korkuların büyüdüğünü”de yazıyor.

 

İngiliz gazetesi “Protestolar, Türkiye’de dalga gibi yayılarak gelecek yıldaki yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ve ekonominin baskı altına girdiği bir dönemde uzun sürebilecek bir kargaşa korkularını artırıyor” sözleriyle girdiği haberinde son günlerde protestoların, “laiklik kalesi” olarak nitelediği Kadıköy’den Suriye sınırına kadar ülkenin çeşitli yerlerinde meydana geldiğine dikkat çekiyor.

 

“KIRILGAN EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDEN KAYGI DUYULUYOR”

 

Bazı gözlemcilerin yaşanan karışıklıkların “kırılgan” ekonomi üzerindeki etkilerinden kaygı duyulduğunu belirten gazete, son verilere göre, cari işlemler açığının Temmuz ayında beklentileri aşarak 5.8 milyar doları bulduğunun altını çiziyor.

İngiliz gazetesi, halen yaşanan protesto dalgasının öncekine göre kadar güçlü veya yaygın olmazsa da Türkiye’deki artan kutuplaşmanının, giderek derinleşen fayların bir göstergesi olduğu görüşlerine de yer verdikten sonra en büyük kentlerdeki çatışmaların özelikle Ahmet Atakan’ın ölümünden sonra göz ardı edilmesinin mümkün olmadığını da düşünüyor.

Haberinde gözyaşaratıcı gaz nedeniyle U21 Türkiye-İsveç futbol maçının geçiçi olarak durdurulması ve ODTÜ’de yaşananlara değinen gazete, protestoların birçoğunun, genel olarak Salı günü göstericilerini sert dille eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik olduğunu da savunuyor.

FT, Başbakan Erdoğan’ın sözlerini aktardıktan sonra hükümeti destekleyenlerin ise, iktidarın oy oranının yeniden yüzde 50 üzerine çıktığını söylediklerini anlattığı haberinde Başbakan için “demokratikleşme paketi ile inisiyatifi almayı planlıyor. Pakette Kürt ve Alevi azınlıklarının taleplerinin bir kısmının karşılaması bekleniyor” dedi.