Financial Times: Türkiye koronavirüs krizini IMF’siz atlatmaya çalışıyor

Financial Times: Türkiye koronavirüs krizini IMF’siz atlatmaya çalışıyor
27 Mayıs 2020 14:12

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, cari dengede sorunlar ortaya çıkmaya başlamasına rağmen Uluslararası Para Fonu IMF’den yardım almamak için direndiğini yazdı.

 

BBC Türkçe

 

Erdoğan’ın “popülist bir lider” olarak tanımlandığı makalede, Türkiye’nin dış borçlarının arttığı ve koronavirüs salgını sebebiyle ekonomik sarsıntının büyüdüğü, ancak Erdoğan’ın IMF’nin kapısını çalmamak için direndiği anlatılıyor:

“Türkiye’nin zaten olumsuz seyreden mali durumu, koronavirüs salgını sebebiyle daha da büyük bir sarsıntı yaşadı. Daha önce asla IMF’den yardım almayacağını defalarca söyleyen Erdoğan, koronavirüs salgınının büyüttüğü ekonomik krize rağmen IMF’den yardım talep etmektense krizi tek başına atlatmaya çalışıyor.

Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay için geri ödenmesi gereken 169 milyar dolar dış borcu var. Ancak brüt döviz rezervi, altını da katarak, sadece 84 milyar dolar seviyesinde. Bu durum yatırımcıları korkuttu ve Türk Lirası Mayıs ayında ABD Doları karşısında tarihi düşük seviyesine geriledi.

Tüm bu gelişmeler, Türkiye’nin ödemeler dengesi kriziyle karşı karşıya kalacağına ve sonuç olarak uluslararası destek aramaktan başka çaresi kalmayacağına yönelik uyarıları beraberinde getirdi.

Ancak ay sonuna doğru TL’deki değer kaybı tersine döndü ve TL kaybettiği değerin bir kısmını yeniden kazandı.

Bunun sonucunda bazı büyük bankalar borçlarını çevirmeyi başardı.