Filistinli bebeği yakan İsrailli yakalandı…

Filistinli bebeği yakan İsrailli yakalandı…
5 Ağustos 2015 08:45

İsrail Filistinli 18 aylık bir çocuğun ölümüne yol açan kundakladığından şüphelenilen bir Yahudi militanı yargılamadan, idari cezayla hapse attı. Batı Şeria’daki bir Yahudi yerleşiminde yaşayan Mordehay Meyer adlı şüpheliye altı ay idari hapis verildi. Meyer’in bir Yahudi terör örgütüne bağlı olarak şiddet olaylarına giriştiğinden şüpheleniyor. İsrail’de daha önce idari cezaları Filistinlilere vermiş ama Yahudi şüpheliler bu şekilde hapse atılmamıştı.

 

 

İdari ceza, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun güvenlik kabinesinin onayladığı yeni önlemler kapsamında verildi.

 

Batı Şeria’nın Duma kentindeki saldırıda 18 aylık Filistinli bebek Ali Said Dawabşa ölmüş, annesi, babası ve dört yaşındaki abisi de ağır yaralanmıştı.

 

İdari ceza

 

İsrail saldırganlara karşı yeterince kanıt toplanamadığı durumlarda ya da mahkemeye gitmenin gizli muhbirleri ifşa edeceği durumlarda daha fazla şiddet olayının yaşanmaması için yargılamadan idari ceza vermenin gerekli olduğunu söylüyor.

 

İsrail önceki gün de Yahudi aşırılık yanlılarını engellemek için sert sorgu yöntemlerinin de kullanılabileceğini açıklamıştı.

 

Netanyahu Duma’daki saldırıyı daha önce “her açıdan bir terör eylemi” diye tanımlamış ve sorumluların bulunması için bütün çabaların harcanacağını söylemişti.

 

Batı Şeria’daki Filistin yönetimini elinde bulunduran Filistin Kurtuluş Örgütü ise Ali Said Davabşa’nın “vahşi suikastinden tam anlamıyla İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu” savunmuştu.

 

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Küdüs’teki 100’den fazla yerleşimde 500 bin dolayında Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası hukuka aykırı olarak görülüyor ancak İsrail buna karşı çıkıyor.

 

 

 

Kaynak: BBC TÜRKÇE