Feyzioğlu’ndan İstanbul’da seçimin iptali kararıyla ilgili 5 kritik tespit!

Feyzioğlu’ndan İstanbul’da seçimin iptali kararıyla ilgili 5 kritik tespit!
8 Mayıs 2019 09:08

TBB Başkanı Feyzioğlu, YSK’ya “Ne oldu da yerleşik kararlar uygulanmadı? Hata niye seçmene yüklendi? Neden sadece büyükşehir seçimi iptal oldu?” diye sordu

 

 

Asuman Aranca / Sözcü

 

 

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesine sert tepki gösterdi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “YSK’nın hukuk mantığını zorlayan kararı, sadece Türkiye üzerine nice senaryolar yazan ve oynayan küresel güçler ile onların tetikçilerini sevindirmiştir” dedi.

Feyzioğlu dün yaptığı açıklamada, YSK’ya kritik sorular da sordu. “Bu sorulara delilleriyle birlikte inandırıcı cevaplar vermek, YSK’nın anayasal görevidir. Türk Milleti’ne karşı boynunun borcudur” diyen Feyzioğlu, İstanbul kararıyla ilgili şu tespitlerde bulundu:

1) YSK seçim takviminde, tam kanunsuzluk itirazının 2 Mart 2019’a kadar yapılabileceği yazıyor. Seçim gününden sonra yapılan itirazları YSK, hangi gerekçeyle değerlendirmeye aldı?

2) YSK’nın yerleşik kararlarında; “Seçimden sonra sandık kurulu başkan ve görevlilerinin görevlerini kötüye kullanmalarının söz konusu olması, ilgililerin cezalandırılmalarını gerektirir. Ancak seçimin iptaline neden olmaz” denilmekte. Ne oldu da YSK bu yerleşik kararından sadece İstanbul seçimi ile sınırlı olarak dönmüştür?

3) Sandık kurullarında görev yapacak kamu görevlilerini seçim kurulları belirler. YSK hangi gerekçeyle kendi hatasını seçmene yüklemektedir?

4) Aynı sandıkta bir zarfta 4 farklı oy vardır. YSK hangi hukuki ve mantıki gerekçeyle aynı zarflardan çıkan üç seçim sonucunu geçerli kabul etmiş ve sadece büyükşehir belediyesi başkanlığı sonucunu iptal etmiştir? Bunu hangi mantık, vicdan ve hukukla izah edeceksiniz?

5) YSK; usulsüz belirlendiğini iddia ettiği başkan ve üyelerin, hangi yöntemle seçimin sonuçlarına etki ettiklerini delilleriyle açıklamak zorundadır. Delilden kamuoyu haberdar değildir.

 
‘DEMOKRASiMiZ AĞIR BiR YARA ALMIŞTIR’

 

 

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, YSK’nın İstanbul kararını şu sözlerle değerlendirdi: “YSK’nın millet iradesini koruyan ve vicdanını rahatlatan karar vermesini bekledik. Ancak alınan karar böyle olmadı. Seçmen, seçim sonucuna YSK’nın müdahale ettiği inancındadır. Bu inanç maalesef Türkiye’nin demokrasisi ve geleceği açısından son derece tehlikelidir. Bu sorumluluk YSK’ya aittir. Seçim İstanbul’da tekrarlanacak ama tüm ülke sathında yaşanacaktır. Milletimiz, bu kararın yaratacağı kaosa izin vermeyecektir.”

 
‘ŞiMDi SEÇiM DEĞiL ONUN iPTALi ŞAiBELi OLMUŞTUR’

 

 

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu: Sandık; sadece “seçtiği” takdirde değil, aynı zamanda “değiştirebildiği” takdirde bir demokrasi enstrümanıdır. Değiştiremiyorsa demokrasi yoktur. Şimdi, seçim değil, onun iptali “şaibeli” olmuştur.

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan: Seçimin iptali, akla, mantığa, vicdana sığmadığı gibi hukuki yönü de bulunmamaktadır. Bu, tarihin en karanlık sayfalarına işledi.

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz: Bu karar, AKP’ye oy veren vatandaşların dahi vicdanını rahatsız etmiştir. Süreç, hukuk, anayasa, Seçim Kanunu ve YSK içtihatları yerle yeksan edilerek sonuçlandırılmıştır. Halkın iradesi infaz edilmiştir.

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz: Bundan böyle tüm seçim kurulu başkanları, ki onlar bulundukları il ve ilçelerin en kıdemli hakimleridir töhmet altındadırlar. Bu durum seçim güvenliğini ve yargıya güveni sıfırlamıştır.

Avukat Celal Ülgen: Tam kanunsuzluk gösterilen iptal sebebi değil, iktidarın tavrı ve YSK kararıdır.

İstanbul Dayanışma Platformu Başkanı Önay Alpago: İptal kararı ile milletin iradesi, devletin iradesi ile yok sayılmıştır. Hukuk siyasetin sopası haline getirilmiş, demokrasi ağır darbe almıştır. Bu karara imza atanlar, bir ayıpla anılacaktır.

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/istanbulda-secimin-iptali-karariyla-ilgili-5-kritik-tespit-son-dakika-4716446/