Fed parasal genişlemeye son verdi

Fed parasal genişlemeye son verdi
29 Ekim 2014 18:20

ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. Fed, bugün biten FOMC toplantısıyla tahvil alım programını sona erdirirken, politika faiz oranını ‘kayda değer bir süre’ daha mevcut seviyesinde tutma kararı aldı.

 

ABD merkez bankası FED, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının ‘kaydadeğer bir süre’ daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi.

 

FED kararı sonrası dolar uluslararası piyasalarda değer kazanmaya başladı, Altın fiyatları ise düşüşe geçti, ABD borsaları ise negatif seyrediyor.

 

2015’DE FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

 

Fed’in tam istihdam hedefine yaklaşılmasının ardından, Başkan Janet Yellen, halefi Ben S. Bernanke döneminde başlanan 2 yıl süreli tahvil alımı programını sonlandırıyor. Yellen şimdi küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük enflasyondan gelen tehditlere rağmen 2006’dan bu yana ilk faiz artışı için yol haritasını çıkarmak durumunda. FOMC federal fonlama oranını artırma kararının zamanlaması için geniş yelpazadeki birçok bilgiyi değerlendireceğini belirtti. Geçen ay açıklanan tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu önümüzdeki yıl faiz artışı öngörüyor.