Fazıl Say, bugün hakim karşısına çıkacak

Fazıl Say, bugün hakim karşısına çıkacak
18 Ekim 2012 10:55

Piyanist Fazıl Say, bir sosyal paylaşım sitesinde yazdığı ifadelerde dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle hakkında açılan dava kapsamında bugün hakim karşısına çıkacak. 1,5 yıla kadar hapsi istenen Say’a destek için, aralarında sanatçılarında bulunduğu bir grup adliyeye geldi.
 
Fazıl Say hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesi Say’a destek için sanatçılar ve CHP’lilerin de aralarında bulunduğu grup adliye önünde toplandı. AK Parti’yi eleştiren pankart ve döviz taşıyan grup duruşmayı izlemek için adliyeye girdi. Say ise basına görünmeden duruşmanın yapılacağı salona çıktı.
 
Fazıl Say’a destek için gelen sanatçılar açıklamalarında davaya tepki gösterdi. Kendilerine düşenin Fazıl Say’a sahip çıkmak olduğunu söyleyen Rutkay Aziz, “Bırakın onu yargılamak bunu düşünmenin bile suç olduğu kanısındayım.Uluslararası ender değerlerimizden bir tanesi. Bize düşen onun piyanosuyla, besteleriyle özgürce dünyada dolaşmasını sağlamaktır. Ondan sonrada onu alkışlamaktır.” dedi.
 
Say bir sosyal paylaşım sitesinde, “Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir? Her müminine 2 huri vereceğim diyorsun, cenneti ala kerhane midir? Bilmem farkettiniz mi ama nerde yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı, bu bir paradoks mu?”, “Müezzin 22 saniyede okudu aksam ezanini yahu. Prestissimmo con fuco!!! Ne acelen var? Sevgili? Raki masasi?” ve “Tanrı, uğruna yaşayacağın bir şey mi, öleceğin bir şey mi, yoksa hayvanlaşıp öldüreceğin bir şey mi ” Bunu da dusun!!” şeklinde yazılar yazmıştı.
 
Bu ifadeler nedeniyle Say, hakkında vatandaşlar tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcı Erhan Gülcan tarafından hazırlanan iddianamede Say, ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı’ iddiasıyla 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.