Fatih’te ‘Arapça tabela’ davası!

Fatih’te ‘Arapça tabela’ davası!
12 Kasım 2017 10:53

İstanbul Fatih Belediyesi, 2016’da Yusufpaşa’da bulunan restoranlara bir tebligat göndererek, tabelalarda sadece Latin alfabesi kullanılacağını bildirdi. Arapça yazılı tabelasını değiştirmek istemeyen fast-food restoranı sahibi Mohamed Nizar Bitar belediyeye karşı hukuk mücadelesi başlattı. Fatih Belediyesi’nin dava muhatabının Koruma Kurulu olduğunu iddia ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, tebligattan kurulun haberi olmadığını belirtti. Bitar, “Logomuzu ve markamızı tescil ettirirken kimse bir şey demedi. Arapça’yı kaldırırsam işler yüzde 70 düşer” diyor.

 

 

Son yıllarda Fatih’te birçok Suriyeli restoranının açılması ve yeni restoranlarda Latin alfabesi dışında yazılar yazılması üzerine, Fatih Belediyesi geçen sene Bölge Koruma Kurulu’nun kararına istinaden ‘Yeni tabela standartları’ uygulaması başlattı. Uygulamaya göre tabelalarda sadece Latin alfabesine izin veriliyor.

 

 

Hürriyet’ten İdris Emen’in haberine göre Belediyenin tebligatı üzerine bazı Suriyeli restoranlar tabelalarını değiştirerek Arap alfabesiyle yazılan yazıları kaldırarak yerine Latin alfabesiyle yazı yazdı. Ancak tebligat üzerine tabelasının üzerinde Arapça yazıyı kaldırmak istemeyen Suriyeli Mohammed Nizar Bitar hukuk mücadelesi başlattı.

 

 

Suriyeli iş adamı Mohammed Nizar Bitar, 2011 yılında İstanbul’da Araplara hitap eden Şam-Osmanlı mutfağına ait bir restoran kurmak için kolları sıvadı. İlk işyerini Taksim’de açan Bitar, restoranına Arapça’da ‘Fes’ anlamına gelen ‘Tarbuş’ ismini verdi. Restoranın logosu ve ismi için Türk Patenti Enstitüsü’ne başvurarak markasını tescil eden Bitar, daha sonra Fatih Yusufpaşa’da yeni bir şube daha açtı. Restoranın tabelasına ise hem Türkçe hem de Arapça “Tarbuş, Şam’ın Osmanlı mutfağı” yazısını yazdı. Zaman içerisinde işlerin iyi gitmesiyle Bitar, Türkiye genelindeki restoran sayısını 9’a çıkarıp aynı isimle yurtdışında da 3 restoran açtı.

 

 

Türkiye’de 9 fast food dükkanı bulunan Bitar, 12 Aralık 2016’da İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali talebiyle dava açtı. Dava dilekçesinde tabela uygulamasıyla ilgili dünyanın farklı yerlerinden örnekler verilerek, “Suudi Arabistan’da Türkler yoğun olarak bulunduğundan Latin Alfabesi ile ve Türkçe tabelalar da bulunur. Aksi durum evrensel insan hakları prensiplerine de aykırı düşer” ifadesi kullanıldı. Dilekçede ayrıca tabelaların değiştirilmesinin esnafa ciddi bir külfet getireceğine de yer verildi.

 

 

Haberin devamı için tıklayın