Faşizmin kitle ruhu psikolojisi ve AKP

Faşizmin kitle ruhu psikolojisi ve AKP
18 Eylül 2013 08:36

Faşizm terimi Latince fasces kelimesinden türemiştir.

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

Fasces antik Roma’da bir baltanın etrafına bağlı sopalar olan bir otorite sembolü idi ve emir üzerine cezalandırmalarda kullanılırdı. Bu bir çok sopa beraberliğin gücünü gösteriyordu. Tek bir sopa kolaylıkla kırılabilirdi. Günümüzde kullanılan faşizm terimi İtalya’da Mussolini, Almanya’da Hitlerin baskıcı yönetimlerinin ideolojisine dayanır ve artık baskıcı rejimler için kullanılan bir terim olmuştur. Pala etrafına bağlı sopalardan bir sembol AKP’in ampülünün yerini almalı. Her geçen gün başbakanın emiriyle coplar, sopalar, plastik ve gerçek kurşun, gaz ve kimyevi su ile halkımız cezalandırılıyor. Bu faşizm değilse ne?

 

‘Faşizmin Kitle Ruhu Psikolojisi’ 1933’te Wilhelm Reich tarafından yazılan faşizmin nasıl devleti ele geçirdiğini ve bunun sosyo-psikolojik sebeplerini yorumlayan bir kitabın adı.

 

Reich faşizmin ana temelini insanların aslında doğal olan seksuel isteklerinin otoriter aile yapısı ve din baskısı ile yok sayılması ve bunun sonuncunda toplumun kendi çıkarlarına aykırı olarak otoriter liderlere bağlanmasına sebep oluyordu. Bu AKP’yi destekleyen çevrelerde ve toplumuzda yaygın bir durum. Gün geçmiyor ki bu baskı yüzünden korkunç haberler duymuyoruz. Ayrıca polisin kullandığı şiddet, kadınlara ve kızlara karşı daha da şiddetli, saçlarından çekmek, cinsel taciz gibi kendini gösteriyor.

 

5

 

Bu kesimler kendi yaşayamadıkları cinselliklerini, kıskanç bir şekilde halka saldırarak gideriyorlar. AKPli politikacıların ve çeşitli görevlilerin her gün cinsel sapıklığa varan demeçleri de bunun bir göstergesi. Cumhurbaşkanı ve eşinden başlayarak hepsi büyük bir baskı içinde büyümüşler kimlikleri ve kişilikleri tam oluşamamış insanlar. Hep güçlü gördüklerine sorgusuz biat etmiş yanaşma olarak kendilerine yer etmiş kişiler. Tayyip Erdoğan’ın Hikmetyar’ın dizinin dibindeki fotoda bu en bariz şekilde görülür.

 

6

 

 

7

 

Şimdi de tüm halkın kendilerine biat etmelerini istiyorlar ve bir kesimin sorgusuz sualsiz biat etmeleri, kendilerini halka karşı daha güçlü görmelerine sebep oluyor, ancak kendilerinden güçlü gördükleri dış güçlere de ruhlarını tamamen teslim edip halka her türlü eziyeti yapıyorlar. ABD başkanları ile pişmiş kelle pozlu fotolarında bu tüm açıklığı ile belli oluyor. Sonra sonra gösteri olsun diye ayak ayak üstüne atmaya başlasa da eyreti duruyor.

 

8

 

Çünkü tek bildikleri biat ve baskı. Kişilikleri gelişmediğinden sürü halinde saldıryorlar, bunu polisin on tanesinin hep beraber bir kişiye saldırmasında da görüyoruz. Sürüden ayrılıp tek saldırdıklarında da silah çekip öldürüp kaçıyorlar. Ya da geceleyin karanlıkta toplu olarak sopalarla tek başına korumasız insanları öldürüyorlar. Mecliste de hep toplu saldırıyorlar ve oy veriyorlar hiç biri tek başına hiç bir konuda hareket edemiyor. Bunun için bizim de hep beraber hareket etmemiz, birleşmemiz gerekli. Biz büyük şairin dediği gibi birleşeceğiz. ‘Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşcesine’ çünkü bizler Mustafa Kemal’in ‘Fikri Hür Vicdanı Hür’ askerleriyiz.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı