‘Evde kalanların, apartman görevlilerinden sipariş ve temizlik talepleri bitmiyor’

‘Evde kalanların, apartman görevlilerinden sipariş ve temizlik talepleri bitmiyor’
8 Nisan 2020 20:49

Konut-İş Sendikası Başkanı Kayhan, evde kalma kararını desteklediklerini ancak bazı bina yöneticisi ve sakinlerinin evde durdukça apartman görevlilerinden sürekli sipariş ve temizlik taleplerinde bulunmaları nedeniyle iş yüklerinin arttığını öne sürdü

 

 

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre Koronavirüs nedeniyle “Evde kalın” çağrıları kapıcı olarak da adlandırılan konut işçilerine yaramadı.

Geçtiğimiz günlerde kapıcıların örgütlendiği Konut-İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada konut işçilerinin iş yükü ve yöneticilerin konut işçilerine baskısının gittikçe arttığı iddia edildi.

 

 

“Herkes evde, kapıcı sürekli sokakta, markette”

 

Açıklamanın ardından Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Konut-İş Sendikası Başkanı Alican Kayhan durumu şöyle anlattı:

Öncelikle koronavirüse karşı evde kalın çağrılarını destekliyoruz ve üyelerimizle bu karara uymaya çalışıyoruz.Ancak bazı bina yöneticileri ve sakinleri canlarının da sıkılmasıyla adeta kapıcılara sarıyorlar. Kendileri evden çıkmayan bu kişiler gün içerisindeki rutin servislerimiz dışında sürekli sipariş talep ediyorlar. Biraz önce bir Beylikdüzü’nden bir arkadaş aradı. Bir sürü görevler yazarak kendisine belge imzalatmak istediklerini söyledi. Günlük servisleri arttırmışlar ve ilave işler. İmzalamasa da iş akdini sonra erdirmekle tehdit edilmiş. Herkes evde ama kapıcı sürekli sokakta, bakkalda, markette.

 

 

“Sürekli temizlik isteyenler oluyor”

 

 

Koronavirüs nedeniyle artan hijyen kaygısının kimilerinde abartı boyuta ulaştığını söyleyen Kayhan, şu iddialarda bulundu:

Gün içerisinde sürekli bina içerisinde temizlik yapılmasını, her yerin neredeyse bir iki saatte bir silinmesini isteyenler oluyor. Bizimkisi can değil mi? Bazı binalar maske, eldiven tedarik ederken bunu etmeyenler de var. Ayrıca dezenfektan işlerinin kapıcılar tarafından değil profesyoneller tarafından yapılması lazım. Zehirlenme riski geçiren arkadaşlarımız oldu.

 

 

“İşten çıkarmalar önlensin”

 

 

Kayhan, işlerin sorunlu olması bahanesiyle bazı binaların eksik ücret ödemesi yapmaya çalıştığından da yakınarak kimi yerlerde de işten çıkarmaların olduğunu iddia etti.

Kayhan, yetkililerden bu süreçte iş güvencelerinin sağlanması, haksız işten çıkarmaların önüne geçilmesi talebinde bulundu.