Ev Hanımları Emekli Olabilir Mi? Şartları Nedir?

Ev Hanımları Emekli Olabilir Mi? Şartları Nedir?
8 Eylül 2020 15:45

Emeklilikte yaş düzenlemesinin yapıldığı 2008 yılı sonrasında, kadınların 7200 prim gününü doldurmaları gerekmektedir. Ancak yeni düzenlemeler ile birlikte, artık ev hanımlarının da emeklilik hakkı elde etmeleri sağlanıyor. Çalışmayan ve evde çocuklarına ve ailesine bakan kadınların, şartları yerine getirmesi halinde emeklilik hakkına sahip oluyor. Bu şartların başında ise el işi sanatını bilmesi geliyor. Ayrıca yapmış oldukları el işi sanatlarını satan kadınların, bunu belgelemesi halinde emeklilik hakkı doğuyor.

 

Kadınlar İçin Emeklilik Şartları Değişiyor

 

Bunun yanı sıra Ocak ayında yayınlanan yeni tasarı ile 25 yıl ev hanımı olanlar ve 50 yaşını geçmiş olanlar için de, borçlarını ödemesi halinde emeklilik hakkı doğuyor. Emeklilik için bu şartları yerine getirenlerin emeklilik hakkı kazanarak, prim ödemelerini yapması durumunda, emekli oluyor. Ayrıca yaşlılık veya engeli olan ev hanımları da aynı şekilde emeklilikten hak elde edebiliyor. Böylelikle kadınlar için hem yaşlılık ve engelli olmaları durumunda emeklilik hakkı doğuyor, hem 25 yıl evli olup 50 yaşını doldurmuş olanlar emeklilikte borçlanarak emeklilik hakkına sahip oluyor, hemde el işi yapıp vergiden muaf olarak, bunların satışını yapıp belgelendirenlerde emeklilikten hak kazanıyor.

 

Emeklilik İçin Ne Yapmam Lazım?

 

Gürses Gazetesi bu konuda detaylı incelemeler yaparak, hem şartların ne olduğunu kaleme almış, hemde prosedürlerin ne olduğunu da detaylıca anlatmış. Gazeteden edindiğimiz bilgiye göre kadınların emeklilik şartları

9000 gün olurken, 20 yıl çalışması gerekmektedir. Eğer son 3,5 yılını da işçi olarak çalışmışsa, bu durumda prim gün sayısı 7200 güne düşüyor. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlara tanınan borçlanma ve toplu ödeme ile emeklilik ise, tasarının kabul edilmesi durumunda kadınlara da sağlanacak. Ev hanımları için belirlenen emeklilik yaşı 58 olduğu gibi, hesaplamalara göre 300 bin TL ödemeleri halinde emekli olacaklar.

 

Kadınların Gözü Tasarıda

 

Emeklilik hakkı kazanmak isteyen kadınların, mecliste bulunan tasarıyı bekledikleri belirliyor. Bu konuda uzmanların finans haberleri üzerine yapmış oldukları araştırmalar neticesinde, tasarının kabul edilmesi ile birlikte, ekonomide ki sıkıntının da bir nebze giderileceği belirtiliyor.

 

Detaylı bilgi için Gürsesgazetesi.com sitesinde.