Esnek güneş panelleri geliyor!

Esnek güneş panelleri geliyor!
24 Eylül 2017 10:09

Film gibi ince, kumaş gibi esnek, suya dayanıklı ve çatıdaki paneller gibi verimli yeni güneş hücreleri geliyor…

 

 

 

 

Gelecekte kıyafetlerimiz kendi enerjilerini üretecekler ve biz de her türlü cihazımızı sadece cebimize koyarak dokunmatik şekilde şarj edebileceğiz. Tokyo Üniversitesi ve Japon kökenli RIKEN şirketinin ortak çalışması sonucu üretilen süper ince güneş paneli, hem esnek hem de sabunlu suyla bile yıkamaya dayanıklı. Bu panelin sabunlandıktan sonra bile, güneşe tutulunca elektrik üretmeye başladığı gözlemlenmiş.

 

Giyilebilir teknoloji ürünleri için kumaşa benzer güneş panelleri aslında yeni değil. Fakat şimdiye kadar tasarlanan esnek güneş hücrelerinin ciddi bir sorunu vardı, o da suya ve sürtünmeye dayanıklılık. Bu seferki hücreler yeni bulunan ‘PNTz4T’ isimli bir materyalden imal edilmiş. Bu malzeme sayesinde eski ince güneş hücrelerinde yaşanan performans düşüklüğü görülmüyor. Ayrıca üzerine uygulanan elastomer kaplama sayesinde ışığı geçiriyor ama suyu geçirmiyor.

 

Yeni esnek güneş hücreleri normal şartlarda yüzde 7,9 verimliliğe sahip. Yani üzerine vuran güneş ışınımının yüzde 7,9’unu enerjiye çevirebiliyor. Bu oran endüstriyel ve çatı güneş panellerinde yüzde 15-19 arasında. İki saat sabunlu suda durduktan sonra bile panelin verimi sadece yüzde 5,4’e düşmekte. Ayrıca bir başka test de kumaşı sıkıştırarak yapılmış. Panel 20 kez sıkıştırılıp açılmış ve sonunda yüzde 80 oranında verimini korumayı başarmış.

 

 

Kaynak: Sözcü

 

Esnek güneş panelleri geliyor!