Esnaf, fonuna isyan etti

Esnaf, fonuna isyan etti
18 Şubat 2017 10:27

Hükümetin esnafa müjde diye açıkladığı Ahilik Sandığı’na itiraz eden TESK, esnafın zaten zor durumda olduğunu, bu yüzden yeni bir yükü kaldıramayacağını açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

AKP hükümeti, referanduma yönelik hazırladığı müjdeler listesine Esnaf Fonu’nu da ekledi. Yapılan açıklamada, tıpkı İşsizlik Sigortası Fonu gibi işini kaybeden esnafa da zor gününde maaş ödeyecek bir Esnaf Fonu kurulacağı açıklandı. Ancak bu müjde yasa teklifine dönüşünce ortaya esnafı ayağa kaldıracak bir metin çıktı.

 

 

Esnafın fona yüzde 2 prim ödeyeceği, devletin de yüzde 1 primle destek olacağı yasa teklifine yazıldı. Fon yasalaşırsa, sigorta primini dahi yatırmakta zorlanan esnafa her ay ödemek zorunda kalacağı 35 lira 55 kuruşluk yeni bir prim yükü gelecek. Esnaf bu müjdeye Meclis’te adeta isyan etti.
FİKRİMİZ SORULMADI

 

Yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında esnafın fon hakkında ne düşündüğü Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreteri Naci Sulkalar’a soruldu. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da bulunduğu komisyona hitap eden Sulkalar, “Esnaf Fonu kurulmasını öteden beri istedik, arzu ettik. Fakat, düzenleme hazırlanırken içeriğine hiçbir şekilde dahil edilmedik. Maddeler kaleme alınırken bizim fikrimiz sorulmadı. Fonun ilgili hükümleri bize biraz ağır geldi” dedi.

 

Sulkalar, fonun ancak esnafın yüzde 1, devletin ise yüzde 2 prim ödemesi halinde yararlı olabileceğini belirtirken, aksi halde zaten zor durumda olan, açılan her 100 dükkandan 50’si batan, Bağ-Kur primlerini bile ödeyemeyen, devlete ve piyasaya her geçen gün borçlanan esnafın çok zorda kalacağını anlattı. İşsizlik Sigortası’ndaki çarpık yapıyı da örnek gösterip, bu fondan işsizlerin aldığı 1 liraya karşılık devlete 8 lira kaynak gittiğini belirten Naci Sulkalar, fonun zorunlu değil, isteğe bağlı yapılmasını istedi.
AKP’Lİ VEKİL DE İTİRAZ ETTİ

 

Sulkalar’ın sözleri komisyonda adeta şok etkisi yarattı. CHP, MHP ve HDP’li milletvekilleri, Bakan Elvan’a, “Esnafın istemediği fonu niçin kuruyorsunuz?” şeklinde sorular yöneltirken, hükümetin esnafın derdine çare olmak için değil, işsizlik fonu gibi yeni kaynak oluşturmak için fon kurduğu yorumları yapıldı.

 

TOBB’un da karşı çıktığı Esnaf Fonu’na AKP Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de itiraz etti. Koçer, üzerinde daha detaylı çalışılması ve sorunlar giderildikten sonra fonun Meclis’e getirilmesini istedi. Ancak madde AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

 

Esnaf, fonuna isyan etti