Eskişehir’in turistik merkezi Kurşunlu Külliyesi kapatılmak isteniyor

Eskişehir’in turistik merkezi Kurşunlu Külliyesi kapatılmak isteniyor
9 Mart 2018 18:40

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eskişehir’in en önemli turistik merkezlerinden olan ve yüz binlerce turistin ziyaret ettiği, içinde 4 adet müzenin ve bir de cam atölyesinin bulunduğu Kurşunlu Külliyesi’nin tahliyesini istedi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Bizim seçilmemizden itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü her yıl bizi buradan atmak istiyor. Direniyoruz, anlaşmaya çalışıyoruz. Defalarca sayın bakana ve genel müdüre ulaşamaya çalıştık. Politik bir dürtüden haber bekliyor. O da hareketlenmediği için bizleri buradan çıkarıp atmak üzere tehdit ediyorlar” dedi.

 

 

 

Odunpazarı ilçesinde bulunan Kurşunlu Külliyesi, Eskişehir’in en önemli turistik merkezlerinden birisi. Külliye içerisinde 300 özgün ahşap eserin sergilendiği Ahşap Eserler Müzesi, 400 adet fotoğraf makinesi ve 300 bin adet fotoğraf arşivi olan Fotoğraf Müzesi, lületaşından üretilen eserlerin sergilendiği Lületaşı Müzesi, Mevlevi Derneği’nce kullanılan mevlevi eğitim ve gösterilerinin yapıldığı bir de mevlevihane ile Cam Müzesi ve cam atölyeleri bulunuyor.

 

DEVLET ERKANI ETKİNLİĞE KATILDI, KAPIYA KİLİT VURULDU

 

Vakıflar bölge Müdürlüğü’nün malı olan ancak Odunpazarı Belediyesi’nin yapılan anlaşma ile kullanım hakkını elinde bulunduğu Kurşunlu Külliyesi’yle ilgili son kira sözleşmesi 01.01.2015 tarihinde yenilendi. Odunpazarı Kaymakamlığı, 2016 senesinde kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği bildirdi. Tüm bunlar yaşanırken, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AKP Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Odunpazarı Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen’in katıldığı, 18 Ocak 2016 tarihinde Adnan Menderes İlköğretim Okulu’nda eğitim gören öğrencilerin etkinliği sırasında Külliye polis tarafından basılıp, kapatıldı. Belediyenin uzun direnişi sayesinde Külliye yeniden kullanıma açılmıştı.

 

Odunpazarı Kaymakamlığı İlçe Hukuk İşleri Şefliği adına bir dilekçe yazan Kaymakam Cemal Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 22.02.2018 tarihli ve 26658 sayılı yazısını Odunpazarı Belediye Başkanlığı’na iletti. O yazıda, Kargir Mevlevihane ve müştemilatının boşaltılması gerektiği yazıyordu.

 

‘MİLLİ SERVET VE KÜLTÜRE YAZIK OLACAK’

 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise Şahin’e 2 Mart’ta yazdığı cevap yazısında ise Kargir Mevlihane ve müştemilatında kiracı olarak başladıkları ortaklığın 2015’ten itibaren problemlerle karşılaştığını belirterek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı pek çok dava açtıklarını ifade edip, şöyle diyordu: “Kamu kurum ve kuruluşlarının hangi usul ve esaslar içerisinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerinde bu hükmün uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile fesih işlemlerinde İdari Makamların değil, Adli Makamların görevli olduğu vurgulanmaktadır. Buna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü tahliye gerekçesini mahkemeler önünde kanıtlamalıdır. Müzelerde bulunan mevcut eserlerin boşaltılması, tahliyesi dahi aylar alacaktır. Bu eserleri aynı şekilde sergileme ve değerlendirme şansımız olmadığı takdirde milli servet ve milli kültürümüze yazık olacaktır. Bu nedenlerle, anlayışınıza sığınarak gereğini arz ederim.”

 

kulliyeeylem-660x440

 

‘İNATLAŞMANIN KİMSEYE YARARI OLMAZ’

 

Sözcü.com.tr‘ye de konuyla ilgili açıklama yapan Kurt, Kurşunlu Külliyesi’nin Odunpazarı Belediyesi kurulduğu günden bu yana, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Odunpazarı Belediyesi’ne kiralandığını anlatarak, “Bizim seçilmemizden itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü her yıl bizi buradan atmak istiyor. Direniyoruz, anlaşmaya çalışıyoruz. Bu yıl tekrardan bizi oradan çıkarmak istiyorlar. Defalarca sayın bakana ve genel müdüre ulaşamaya çalıştık. Politik bir dürtüden haber bekliyor. O da hareketlenmediği için bizleri buradan çıkarıp atmak üzere tehdit ediyorlar. Bunun doğru bir yaklaşım olmadığını, bizim burayı boşaltmamız halinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün burayı kullanamayacağını görüyorum. Bu inatlaşmanın kimseye yararı olmaz” dedi.

 

3 MİLYONU AŞKIN TURİSTİ AĞIRLADI

 

Odunpazarı’ndan edinilen bilgilere göre, bölgede bulunan Lületaşı Müzesi, 2014’ten bu yana dek bir milyon 500 bini aşkın turist tarafından ziyaret edildi. Ahşap Eserler Müzesi 130 bin civarında, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi 12 bini aşkın, Cam Sanatları Merkezi ise bir milyon 700 bin civarında turist tarafından ziyaret edildi.

 

Kaynak: Sercan Meriç/Sözcü

 

Eskişehir’in turistik merkezi Kurşunlu Külliyesi kapatılmak isteniyor