Eskişehir’deki millet bahçesi projesinde geri adım!

Eskişehir’deki millet bahçesi projesinde geri adım!
19 Temmuz 2019 09:31

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılan Eskişehir Atatürk Stadı’nın bulunduğu 52 bin 270 metrekarelik alana yapılacak millet bahçesi projesine ilişkin geri adım atıldı. Plan notlarını değiştiren bakanlık yapılaşmanın önünü açan maddeleri çıkardı, otoparkı zemin altına aldı ancak okçuluk tesislerine dokunulmadı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen imar planlarının koruma kuruluna yollanmadan askıya çıkarılmak istendiğini belirterek “A’dan Z’ye yanlış yapıyorlar” dedi.

 

Hazal Ocak/ Cumhuriyet

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılan Eskişehir Atatürk Stadı’nın bulunduğu meydan alanı “millet bahçesi”ne çevrilerek yapılan plan notlarıyla yapılaşmanın önü açılmıştı. Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bakanlığın yaptığı millet bahçesi plan notlarının yapılaşmayı artıracağını belirterek 27 Haziran’da yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Bakanlık tüm bu sürecin ardından yeni imar planı değişikliğini ve plan notlarını askıya çıkardı. Ancak yeni planları son kurul kararına göre değil, eski kurul kararlarına göre yaptı. Yeni plan notlarında yapılaşmanın önünü açan madde çıkarıldı ve otopark da zemin altına alındı. Spor alanlarının başında gelen okçuluk tesislerine ise dokunulmadı. Notlarda, alan içerisinde millet kıraathanesi, sergi alanları, el sanatları merkezi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, bisiklet yolları, meydanlar, toplanma alanları, spor alanları gibi tesislerin yer alabileceği belirtildi.

 

 

Büyükerşen: A’dan Z’ye yanlış

 
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, bakanlığın hazırladığı son imar planlarında usule aykırı hareket edildiğini belirterek planları koruma bölge kuruluna yollamadan sitelerinde askıya çıkardıklarını anlattı. Büyükerşen, “Önce kurulun planları inceleyip karar vermesi lazım. Kurul kararı olmadan büyükşehir belediyesinin planları askıya çıkarmasını istiyorlar. A’dan Z’ye yanlış yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da “Arkadan dolanarak hukuksuzluk yapmaya çalışıyorlar. Önce kurul karar verecek. Kurul ‘yapabilirsiniz’ derse ondan sonra askıya çıkıp itiraz süreci başlayacak” dedi.

 

 

Çakırözer: Takip edeceğiz

 
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de özetle “Biz Eskişehirlililer için buradaki en önemli konu eski stadyumumuzun yerine yapılacak alanın yeşil alan olmasıdır. Orası betonlaştırılmamalıdır. Büyükşehir ve Odunpazarı belediye başkanlarımızın itirazı ve kamuoyunun tepkisi üzerine plan notlarının değişmiş olması memnuniyet verici. Bundan sonra da bu planın uygulamaya konma sürecinin her aşamasını milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplam örgütleri ve tüm Eskişehirliler titizlikle takip edeceğiz. Aslında zaten Eskişehir mevcut imar planlarında burası meydan olarak geçiyor. Yani altı otopark üstü yeşil alan. O haliyle de kalabilirmiş. Sadece adı millet bahçesi olsun diye hareket etmenin mantığını anlamakta da güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

 

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/1494763/Beton_gitti__ok_kaldi.html