Eskişehir Şehir Hastanesi’nde ‘sistem sorunlu’: Hastalara fazla radyasyon

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde ‘sistem sorunlu’: Hastalara fazla radyasyon
2 Kasım 2018 11:13

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde, tetkiklerdeki hatalar nedeniyle hastalar fazladan radyasyon alıyor. Malzeme olmadığı için ameliyatlar erteleniyor

 

Burcu Cansu /Birgün

 

Eskişehir Şehir Hastanesi hizmete sorunlu başladı. Yaklaşık bir hafta önce açılan hastanede, hayati risk taşıyan hastalar tetkikler için saatlerce bekletiliyor. Tetkik sonuçlarının görüntü kalitesi kötü olduğundan hastalar defalarca radyasyona maruz kalıyor. Yeterli malzeme olmadığı için ameliyatlar erteleniyor.

Eskişehir Şehir Hastanesi, 27 Ekim’den itibaren Eskişehir Devlet Hastanesi’ndeki polikliniklerin taşınması ile resmi olarak 30 Ekim’de hizmete girdi. Kamu Özel İşbirliği modeli ile yapılan hastanenin ihale sözleşmesine göre görüntüleme hizmetleri yüklenici firma olan Akfen İnşaat tarafından verilmeye başlandı. Deneyimli teknisyenler başka bölümlerde çalıştırılırken Akfen İnşaat’ın işe aldığı bin 500 taşeron teknisyen iş başı yaptı. Asgari ücret ile yeni mezun teknisyenlerin çalıştırılması ise ciddi aksaklıklara sebep oldu.

 

SONUÇLAR KALİTESİZ
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde görevli hekimler, yaşanan sorunları BirGün’e anlattı. Tomografi çekimi için gönderilen hastaların saatlerce bekletildiğini belirten hekimler, yaşananları şöyle anlattı: “Eskişehir Devlet Hastanesi, Şehir Hastanesi’ne taşınmadan önce deneyimli teknisyenler aracılığı ile iş aksamıyordu. Şimdi ise tomografi çekimi için gönderdiğimizde hasta saatlerce bekletildiğini söylüyor. Tomografi sonucu için de saatlerce bekliyoruz. Gelen sonuçta dikkat edilmesi gereken birçok hususun gözden kaçtığı görülüyor. Hastanın çekim esnasındaki pozisyonu dahi doğru ayarlanmamış oluyor. Gelen sonuçlar kalitesiz, eksik ya da hatalı olduğu için hasta tekrar tomografi çekimine yönlendiriliyor. Hasta fazladan radyasyona maruz bırakılıyor.”

Acil serviste hastaların sağlığı için saniyelerin dahi önemli olduğuna vurgu yapan hekimler, “Acil servise başvuran hastanın kan ve idrar tetkiki için saatlerce bekliyoruz. Ertesi güne kalan sonuçlar oluyor. Tetkik için gönderilen hasta ‘sistem sorunu’ gerekçesi ile bekletiliyor” diye konuştu.

***

KARGAŞA BÜYÜK

Hastanede yaşanan bütün bu gecikmelere karşın ‘talimat’ ile bütün ambulansların Eskişehir Şehir Hastanesi’ne yönlendirildiğini kaydeden hekimler şöyle konuştu: “Acil serviste büyük bir kargaşa yaşanıyor. Hasta ameliyata alınacak olduğunda ise malzeme eksikliği sebebiyle acil olmayan ameliyatlar erteleniyor. Hastanede çalışan yardımcı personel deneyimsiz olduğundan hastanın hastaneye yatış işlemi 3-4 saatte tamamlanamıyor. Hastanın nasıl taşınacağı, yatağın değiştirilmesi, hastanın servise taşınışı gibi prosedürler dahi yapılamıyor.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/eskisehir-sehir-hastanesi-nde-sistem-sorunlu-hastalara-fazla-radyasyon-235461.html