Eski CHP’li vekilden SEÇSİS güvenli değil iddiası: Yazılıma dakikalar içinde girilebilir!

Eski CHP’li vekilden SEÇSİS güvenli değil iddiası: Yazılıma dakikalar içinde girilebilir!
17 Şubat 2019 11:43

Eski CHP Adana Milletvekili ve Bilişim Uzmanı Seyhan, YSK’nin oy sayımında kullandığı Seçim Bilişim Sistemi’ne dışarıdan müdahale edilip oy oranlarının değiştirilebileceğini belirtti. Seyhan, “Türkiye’de sisteme girebilecek en az bin uzman var” dedi.

 

 

Leyla Kılıç/ Cumhuriyet

 

 

31 Mart’taki yerel seçimlerde sandık güvenliği endişesi gündemdeki yerini korurken eski CHP Adana Milletvekili ve Bilişim Uzmanı Tacidar Seyhan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oy sayımında kullandığı Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) dışarıdan müdahele edilip oy oranlarının değiştirilebileceği uyarısında bulundu. Oy kullanımının sona ermesinin ardından sandık birleştirme tutanaklarının anında yayımlanması gerektiğini söyleyen Tacidar Seyhan, “Dünyada müdahale edilemeyecek bir sistem yok. YSK’nin görevi dışarıdan müdahale sırasında sisteme giriş yapan bilgisayarları tespit etmek. Yapılan değişikleri görüp elinde olan veriyi korumaktır. Dünyanın her yerinden dakikalar içerisinde bu yazılıma girilebilir. Türkiye’de bunu yapabilecek en az bin uzman var. YSK bu sistemin güvenli olduğunu iddia ediyorsa onlara bunun nasıl yapılacağını ve nasıl engelleneceğini izah etmeye hazırım” dedi.

 

 

Sistemin yazılım olarak sorun taşımadığını ancak müdahaleye açık olduğunu kaydeden Seyhan, “SEÇSİS’in yazılım mantığında herhangi bir hata yoktur ancak seçilen yazılım altyapısında ve oluşturulan güvenlik duvarında ciddi hatalar vardır. Bu SEÇSİS dışarıdan müdahaleyi mümkün kılmakta ve kolaylaştırmaktadır. YSK’nin tedbirleri bir müdahale sonucunda yapılan değişikleri kontrol edecek ve saldırının etkilerini bertaraf edecek düzeyde değil” diye konuştu. İkili kontrol sistemi ile olası bir zafiyetin önüne geçilebileceğini aktaran Tacidar Seyhan, “Bilgi girişi anında bazı uzmanların bilgi girişini denetlemesi lazım. Bunun yanında YSK’nin seçimi kesinleştirmesinden önce toplanan dataların Meclis’te grubu bulunan siyasi parti uzmanlarınca incelenmesine izin verilmeli” ifadelerini kullandı.

 

 

‘Yetki kodu kimde?’

 

 

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi tarafından gündeme getirilen parmak boyasına ilişkin de Seyhan, “Tek yönlü tedbir almakla sorunun önüne geçemezsiniz. Diyelim ki parmak boyası uygulaması yapıldı. Mükerrer oy kullanımının önüne geçtiniz ama sadece sorun bu değil ki. SEÇSİS’e oyların şeffaf bir şekilde geçirildiğini nasıl saptayacaksınız? Veri girişi yapan sadece YSK görevlisi elemanlar mıdır yoksa onlar dışında yetki kodunun verildiği birileri var mıdır? Siyasi partilerin bu soruların yanıtlarını da aramaları gerekiyor. Türkiye bu güvensizlikle seçmenin oy güvenliğini sağlamadığı sürece burada yaşanacak oy kaybı sadece muhalefetin değil, iktidar partisinin de sonunu getirebilir. Mühendis her zaman riski görür riske karşı tedbirini alır. Burada bir risk var ama tedbir yok” dedi. Tacidar Seyhan, oy pusulalarının ve tutanakların üzerinde özel kodların yer alması ve il, ilçe adı ile sandık numarasınında mutlaka yazılı olması gerektiğini söyledi.