Ermenistan'ın toprak talebi diasporayı sevindirdi

Ermenistan'ın toprak talebi diasporayı sevindirdi
17 Temmuz 2013 14:36

Ermenistan Başsavcısı Aghvan Hovsepyan’ın bu ayın ilk yarısında Erivan’da düzenlenen Pan-Ermeni Avukatlar Kongresi’nde Türkiye’den “Ermeni emlak ve topraklarının Ermenistan Cumhuriyeti’ne iade edilmesi” talebiyle Uluslararası Adalet Divanı’na başvurulması çağrısı, diasporada çok olumlu karşılandı.

Açılış konuşması Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından yapılan Erivan’daki Konferans’ta Başsavcısı Hovsepyan’ın çağrısı, şimdiye kadar çabalarını “soykırımın tanınması”nda yoğunlaştıran Erivan’da “büyük bir politika değişikliği” olarak değerlendirildi.

“TÜRKİYE ERMENİ TOPRAKLARINI İADE ETMELİ”

Nitekim, ABD diasporasının başlıca basın organlarında The California Courier’in yayıncısı Harut Sassunyan, Erivan’daki gelişmelere dikkat çekerken “Ermenistan, büyük bir politika değişikliğiyle Türkiye’den toprak istiyor” dedi ve Hovsepyan’ın Türkiye’nin “soykırım” kurbanlarının mirasçılarına tazminat ödemesinin yanısıra Ermeni Kilisesi’nin Türkiye’teki kiliselerini ve gayri menkullerini ile kaybedilmiş toprakları Ermenistan Cumhuriyeti’ne iade etmesi gerektiği yönündeki sözlerinin altını çizdi.

“NAHÇİVAN DA ERMENİ TOPRAĞI”

Nahçivan’ı da Ermeni toprağı ilan eden Ermenistan Başsavcısı Hovsepyan’ın söz konusu konferansa katılan hukukçulara, Ulusalararası Adalet Divanı’na sunulmak üzere Azerbaycan ve Türkiye’den toprak taleplerine ilişkin hukuki bir metin hazırlanmasına katkıda bulunma çağrısında yaptığına dikkat çeken Sassunyan, “Açık ki Başsavcı, Soykırım’ın 100. Yıldönümü öncesi Ermenistan hükümetinin Türkiye’ye yönelik yeni sert çizgisini dillendirmek üzere görevlendirilen sözcüdür” dedi.

“TÜRKİYE İLE YAPILAN PROTOKOLLERDEKİ İMZA GERİ ALINSIN”

Bu çıkışının yarattığı olumlu havaya da vurgu yapan Sassunyan, Türkiye’den hukuki yollardan toprak talebi bulununcaya dek Ermenistan hükümetinden “derhal iki adım” atılması da istendi. Bu adımlar da özetle şöyle:
 
“Ermenistan hükümeti, Türkiye ile yapılan protokollerden imzasını geri alsın. Uluslararası Adalet Divanı’na başvuruyu hazırlamak amacıyla uluslararası hukuk uzmanlarından oluşan bir ekip oluşturulsun.”