Erken seçim senaryoları: Keşke yapılsa, memnun oluruz

Erken seçim senaryoları: Keşke yapılsa, memnun oluruz
28 Mayıs 2020 11:51

Siyasette iktidarın attığı her adım erken seçim tartışmalarını alevlendiriyor. Muhalefet 2021 yılını işaret ederken, “Keşke yapılsa, memnun oluruz” tutumu içinde. Teşkilatlanma çalışmalarını sürdüren yeni partiler de oyunun kuralını değiştirmeye dönük hamlelerin sonuç vermeyeceği görüşünde.

 

 

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre Korona virüsü salgınında normalleşme adımları atılırken siyaset de hareketlendi. Yeni partilere karşı önlem olarak gündeme gelen milletvekili transfer yasağı için seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik hazırlığı erken seçim tartışmalarını alevlendirdi. İktidar kanadından her ne kadar “Seçim 2023’te” açıklamaları gelse de, muhalefet 2021 yılını işaret etmeye başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun baskın seçim durumunda Gelecek ve DEVA Partilerinin seçime girmesi için gerektiğinde milletvekili verilebileceği açıklamasına en sert tepki MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, bunun engellenmesi için seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik önerdi. AK Parti de buna destek verince çalışma başladı, teklifin haziran ayında Meclis gündemine geleceği açıklandı. Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın il teşkilatları ile bayramlaşma programında “gönül seferberliği” diyerek parti yöneticilerini sahaya inmeye davet etmesi de erken seçimin bir başka işareti olarak yorumlandı.

 

 

CHP: KEŞKE YAPILSA, MEMNUN OLURUZ

 

 

CHP’li yetkililere göre salgının henüz etkisini yitirmediği, ekonominin çok kötü olduğu bir ortamda iktidar açısından seçim kararı alınması rasyonel olmaz. Ancak CHP’li kurmaylar tekrarlanan İstanbul seçimlerine işaret ederek orada devreye giren irrasyonel aklın yeniden harekete geçme ihtimalini de yok saymıyor. Yeni partileri engellemek için “siyaset alanını daraltacak”, “oyunun kurallarını iktidar lehine değiştirecek” bir düzenlemenin toplumda ters tepeceğine vurgu yapan kurmaylar, erken seçim için “Keşke yapılsa, biz memnun oluruz” diyor.

İktidar cephesindeki gelişmeleri yorumlayan bir başka CHP yöneticine göre ise iktidarın attığı adımları yaşanan olumsuz tablo nedeniyle eriyen tabanı tutmak için “erken seçim değil erken start vermek” olarak yorumlamak daha doğru. Bu aynı zamanda uygun ortam yakalandığında baskın seçim için de iktidarın elini güçlendirebilir.

 

 

İYİ PARTİ: ERKEN SEÇİMİ DÜŞÜNMEYE BAŞLADILAR

 

 

İYİ Parti kaynaklarına göre de erken seçim iktidar açısından rasyonel olmaz. Ancak son açıklamalar ve yapılmak istenen yasal değişiklikler artık erken seçimin düşünülmeye başlandığının işareti olarak yorumlanabilir. “İki hafta önce erken seçime olmaz diyordum ama bugün aynı kesinlikte söyleyemem” diyen bir yönetici 2021 yılında seçim olasılığının güçlendiğini ifade ediyor.

 

 

DEVA: B VE C PLANLARI VAR

 

 

AK Parti’de etkin görevler üstlenmiş siyasetçilerin öncülüğünde kurulan Gelecek ve DEVA Partileri de erken seçim olasılığını dışlamıyor. DEVA Partisi yöneticisine göre seçim kanununda yapılmak istenen değişiklik, “İktidarın büyük ve küçük ortağının içinde bulunduğu endişenin tezahürü” niteliğinde. Teşkilatlanma çalışmalarının devam ettiğini anlatan siyasetçi, 2 aya büyük kongreyi yapacak duruma geleceklerini anlatıyor. Erken seçim olasılığı için de seçime girme yeterliliğine sahip kimi partilere dikkat çekerek B ve C planlarının bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Bu telaş görüntüsünün iktidara yaramayacağını belirten DEVA yöneticisi, “Siyaset alanında rakiplere dönük sınırlama ve engellemelerin bugüne kadar sonuç vermediğini gördük. Hata yapıyorlar” diye de uyarıyor.

 

 

GELECEK: 2021 SEÇİM YILI OLURSA SÜRPRİZ OLMAZ

 

 

Teşkilatlanma çalışmaları kapsamında 53 ilde kurucu il başkanını atayan Gelecek Partisi de ağustos ayında büyük kongresini yaparak siyasi partiler kanununa göre seçime katılma yeterliliğini elde etmek için çalışıyor. Gelecek Partisi kurmaylarından bir siyasetçi, iktidarın son dönem adımlarını, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tıkandı, yönetim krizi var. Salgın yaşanıyor. Ekonomi de hasta, güven vermiyor. Bu tablo değiştirilemeyince oyunun kurallarını değiştirmek için adım atıyorlar” diye yorumluyor. Erken seçim tartışmalarının gündemden düşmeyeceğine vurgu yapan siyasetçiye göre de 2021 yılı seçim yılı olursa sürpriz olmaz.