ERKEK KISIRLIĞINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

ERKEK KISIRLIĞINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
19 Kasım 2019 13:30

Tüp bebek tedavilerinde erkek kısırlığında tedavi yöntemleri arasında ;

 

 

 

Varikosel durumlarında ameliyat ile çözüm sağlanabilmektedir. Enfeksiyon sorunu olan erkek hastalarda enfeksiyon tedavisi sağlanabilmektedir. Enfeksiyonlar tedavi edilebilir, enfeksiyon sorunu ortadan kaldırılabilir ancak üreme fonksiyonları geri gelmez. Yüzde yüz enfeksiyondan kurtulup sperme rastlanması kesindir denmesi çok zordur. Hormon tedavileri içim ilaç verilebilmektedir.

 

 

Bunların yanı sıra erkek kısırlıklarında daha önceki yıllarda çözümsüz olarak nitelendirilen, tüp bebek tedavisinde de imkansız gözüyle görülen çoğu durumda şimdi günümüz de erkek kısırlıklarında da tüp bebek tedavisi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor. Daha önce azospermi olan hiç sperm bulunmayan, spermiyogramda rastlanmayan erkek hastalarda bebek sahibi olmak imkansızken, günümüzde gelişen ve gelişmekte olan ilaç tedavileri, ameliyatlar ciddi sayıda hastada başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ameliyat olarak nitelendirdiğimiz durumlar nelerdir konusunda Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç bilgilendiriyor ;

 

 

  • PESA : Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu, testislerin üzerindeki epididim yapılara ince bir iğne ile girilmesi sağlanarak spermlerin alınması yöntemidir. Ciltten batırılan bir iğne ile uygulanır. Çok kolay bir yöntem olup, çok kısa bir zaman içerisinde PESA yapılabilir. Sperm kanallarındaki tıkanıklık nedeni ile meninin dışarıya atılamamasından kaynaklı epididimden sperm alınması durumudur. Tüp bebek üniteleri ameliyathane ortamlarında ve ürologlar tarafından yapılmaktadır.
  • MESA : Mikroskop altında epididimal sperm aspirasyonu, menide hiçbir şekilde sperme rastlanmayan durumlarda kanallardan mikrocerrahi ile girilerek spermin aspire edilmesi yöntemidir. Aynı şekilde tüp bebek üniterlerinin ankara tüp bebek merkezlerinin ameliyathane ortamlarında anestezi altında yapılmaktadır.
  • TESA : Perkutan Testiküler Sperm Aѕрiraѕyonu, testislerin içerisinden özel bir iğne ile girilerek açılmadan sperm elde edilmesi işlemidir. Tüp bebek merkezlerinin ameliyathanelerinde anestezi altında elde edilmektedir.
  • TESE,Mikro TESE : MESA, PESA, TESA yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda tüp bebek merkezlerinin ameliyathanelerinde anestezi ile testisin açılarak mikroskop altında tüm bölgelerin incelenerek sperm alınması işlemi TESE olarak isimlendirilir. Mikroskop kullanılarak yapılmaktadır. Mikroskop kullanılması da, tüp bebek tedavilerinde şansı arttırmaktadır. Hatta TESE ile elde edilen ve elde edilen yumurtayı döllemesi sonucunda kalan spermlerin dondurulması mümkün olmaktadır. Böylelikle ikinci bir tedavi için hasta başvurduğunda tekrar bir TESE işlemi olmasına gerek kalmamaktadır.

 

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç kişisel web sitesi: https://sevtaphamdemir.com/