Ergenekon'da Bugün 200 Avukattan Protesto

Ergenekon'da Bugün 200 Avukattan Protesto
13 Aralık 2012 13:57

Ergenekon Davası’nda duruşma savcılarının esas hakkındaki mütalaayı açıklayacağı beklentisi üzerine birçok sivil toplum kuruluşu üyeleri Silivri’ye akın etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen 67’si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası’nın 270. duruşması şimdiye kadar görülmemiş ve şiddetli tartışmalarla başladı.

53′ Ü TUTUKLU 8 SANIK SALONDA

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, emekli Albay Dursun Çiçek ve Danıştay Saldırısı dosyasının tutuklu sanığı Alparslan Arslan’ında aralarında bulunduğu 53 tutuklu sanık hazır bulundu. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgenral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Odatv Davası’ndan tutuklu bu davadan tutuksuz yargılanan Yalçın Küçük ile birlikte teğmen Mehmet Ali Çelebi, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da aralarında bulunduğu 27 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu.

SANIKLAR AYAKTA ALKIŞLAR ARASINDA SALONA GİRDİ

Saat 09.45’de tutuklu sanıklar salona alındı. Tutuklu sanıklar İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal ve Tuncay Özkan’ında aralarında bulunduğu 53 tutuklu sanığın salona girmesiyle izleyciler alkış tuttu. İzleyiciler “Türkiye sizinle gurur duyuyor“, “Sizi almadan gitmiyoruz buradan” şeklinde slogan atarken, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu sanıklar, izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. Tuncay Özkan, “”Adalet istiyoruz. İsteklerimizin hepsi Türkiye ve adalet için. Adalet meşalelerini her yerde yakın. Yurtseverlik için adalet. Burada hukuk yok. Burada adalet istiyoruz. Bu dava açıldığı gün, bizim cezalarımız verildi. Önemli olan halkın vicdanıdır. Biz kendimizi halkın vicdanına bıraktık” diye bağırdı. Mustafa Balbay da, “Burada çürümeyeceğiz. Adaleti sizinle yayacağız. Burada adalet terazisini yükselteceğiz. Biz Türkiye’nin yediveren gülleriyiz. Sizinle birlikte adalet arayacağız” diyerek izleyicilere seslendi.

YÜKSEK TANSİYON NEDENİYLE DURUŞMAYA BAŞLANAMADI

İzleyiciler de “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyerek Balbay’a karşılık verdi. Bu karşılıklı alkışlamalar ve sloganlar nedeniyle duruşmaya uzun süre başlanamadı. Salonda görevli mübaşirin, Özkan’ı, “Tuncay Bey lütfen oturun” diye uyarması üzerine de Özkan, izleyicilere dönerek, “Siz de bağırın Tuncay Bey diye” şeklinde seslendi. Seyirciler de, “Tuncay bey” sloganı attı. Mübaşir tarafından izleyiciler, alıkışlamamaları, bağırmamaları ve yuhalamamaları konusunda uyarıldı ve sessiz olmamaları halinde duruşmanın başlayamayacağı açıkladı.

MAHKEME BAŞKANI: GEREKİRSE İZLEYECİSİZ DURUŞMA YAPARIZ

Saat 10.00’da mahkeme heyeti duruşma salona girdi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, “Burası duruşma salonu. Herkes sessiz olsun. Herkes sorumluluğunu bilsin. Gerekirse izleyicisiz olarak duruşma yaparız. Burada yargılama yapılıyor” diyerek uyarıda bulundu.

 

 

“ERGENEKON” İDDİASININ SAHİBİ 3 SAVCI DA DURUŞMA SALONUNDA

Öte yandan İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Mehmet Haberal’ın en ön sırada yan yana oturdukları görüldü. Duruşmada Cumhuriyet Savcıları Mehmet ALi Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş da hazır bulundu.


MAHKEME BAŞKANI ÖZESE GELEN EVRAKLARI OKUDU

Mahkeme Başkanı Özese, dosyaya gelen evrakları okudu. Özese, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan yazıya cevap verildiğini, Ayhan Çarkın’a ait ifadelerin gönderildiğini ve dosyaya konulduğunu açıkladı. Mahkeme Başkanı Özese, dosyaya gelen evrakları sadece hangi kurumlardan geldiğini belirtirken, bazı avukatlarda gelen evrakların ayrıntılı olarak tarihleriyle birlikte okunmasını istedi. Mahkeme Başkanı Özese de daha sonra evrakları inceleyebileceklerini belirtti. Mahkeme Başkanı Özese, İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer’in savunma tanıklarının dinlenip dinlenmeyeceğine ilişkin dilekçe sunduğunu belirtti. Özese, bazı sanık avukatları tarafından, mahkeme heyetinde yer alan hakimler hakkında reddi hakim talebiyle ilgili sunulan reddi hakim talebinin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmediğini belirtti.

 

 

 

YENİ İDDİANAME MAHKEMEDE

Mahkeme Başkanı Özese, Aykut Metin Şükre, Erkan Ayyıldız, Kenan Özay ve Selçuk Özkan hakkında “Silahlı terör örgütüne silah temin etmek” suçundan yeni bir iddianame hazırlandığı ve iddianamenin İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiğini ve kendi mahkemelerinde görülen Ergenekon Davası ile bu dosyanın birleştirildiğini belirtti.

 

 

200 AVUKAT PROTESTO AMAÇLI AYAĞA KALKTI

Mahkeme Başkanı Özese, 4 sanık hakkında açılan iddianameyi okunmasına geçileceğini belirtmesi üzerine avukatlar söz istedi. Mahkeme Başkanı Özese de, “Duruşmayı sekteye uğratmayın. Birinize söz vermem halinde hepinize söz vermek durumunda kalacağım. Taleplerinize ilişkin yazılı dilekçe sunun. İddianameyi okuyacağım. Lütfen oturur musunuz yerinize?, Bizi istemediğimiz tedbirleri almak zorunda bırakıyorsunuz. Duruşma disiplinine herkes uymak zorunda. İddianameyi okumak zorundayım. Böyle duruşmaya devam edemeyiz” dedi. Bu sırada duruşmaya katılan yaklaşık 200 avukat hep birlikte ayağa kalkarak mahkeme heyetini protesto etti. Bu sırada İzleyiciler de avukatları alkışlamaya başladı.

JANDARMA’YA “İZLEYİCİLERİ ÇIKARIN” TALİMATI, DURUŞMAYA ARA

Mahkeme Heyeti Başkanı Özese, jandarmaya izleyicileri dışarı çıkarılması talimatını vererek duruşmaya ara verdi. Ancak izleyiciler uzun süre salondan çıkmamak için direndi.Jandarma görevlilerinin ikna etmeye çalıştığı izleyicilere bazı tutuksuz sanıklar çıkmaları konusunda ikna etti. Daha sonra izleyiciler duruşma salonundan çıkartıldı.

 

 

 

32 MİLLETVEKİLİ DURUŞMAYI İZLEDİ

CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, İlhan Cihaner, SÜheyl Batum, Mahmut Tanal, İsa Gök’ün de aralarında bulunduğu 32 milletvekili duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Şair Ataol Behramoğlu, Ressam Bedri Baykam, gazeteciler Ümit Zileli, Mustafa Mutlu ve Meriç Velidedeoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan,Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da duruşmaya izleyici olarak katıldığı görüldü. Salonda oturacak yer kalmaması üzerine bazı izleyiciler, basın mensupları ve CHP’li bazı milletvekilleri duruşmayı ayakta izledikleri görüldü. Öte yandan salonda 350 kişilik izleyici bölümünün tamamen dolması nedeniyle, çeşitli şehirlerden gelen izleyiciler de salona alınmadı.

DURUŞMADAN NOTLAR

Basın mensupları, avukatlar, sanıklar ya da sanık yakınları, duruşma salonuna güçlükle girebildi. 350 kişilik kapasitesi olmasına rağmen salona bu rakamın çok üzerinde izleyicinin girmesine izin verildi. CHP’li milletvekilleri ve basın mensupları müdahil avukatları için ayrılan bölümde oturdu.


AVUKAT VE HAKİM TARTIŞTI

İzleyicilerin salondan çıkarılmasının ardından duruşma yeniden başladı. Mahkeme Başkanı iddianamenin okunmasıyla duruşmaya devam edileceğini açıkladı. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve avukatlar arasında yeniden söz alma tartışmaları başladı. Avukat Vural Ergül söz almadan ayağa kalkarak, “Savunma söz hakkı istiyor” şeklinde 2-3 kez bağırdı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Özese, “Lütfen dışarı çıkın avukat bey” dedi.

 

 

MESLEKTAŞLARI ERGÜL’E ETTEN DUVAR OLDU

Bunun üzerine duruşmaya izleyici olarak katılan CHP’li bir kaç milletvekili ayağa kalkıp avukatlara, “Ne oturuyorusunuz ayağa kalkın” diye bağırdı. Avukat Ergül duruşmadan çıkmayacağını belirtmesi üzerine diğer avukatlar da ayağa kalkarak Avukat Vural Ergül’ün etrafında çember oluştu. Ve Jandarmanın Ergül’ün salondan çıkarmasına engel oldu. Duruşmaya ara veren Mahkeme Başkanı Özese, jandarmaya avukat Vural Ergül’ün duruşmadan zorla çıkarılması talimatını verdi. Ancak Avukat Ergül avukatlar için ayrılan bölümden henüz çıkmadı. Duruşmaya saat 13.30’a kadar öğle arası verildi.

 

AVUKATIN MİKROFONUNU KAPATTI SALON KARIŞTI

 

Mahkeme Başkanı ise, “Mahkeme kimseyi tehdit etmez” diyerek avukat Küçük’ün mikrofonunu kapattırdı. Tuncay Özkan’ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, ısrarla söz istedi ancak Mahkeme Başkanı, “Kimseye söz vermiyorum. İddianameyi dinleyin. İddianame okunacak. Dinlemek istemeyen dışarı çıksın” diye tepki gösterdi. İddianamenin okunmaya devam etmesi üzerine avukatlar sıralara vurarak mahkemeyi protesto etti. Bazı avukatlar da alkış tuttu.

 

BAŞBUĞ SALONU TERK ETTİ

 

Mahkeme salonundaki tabloya tepki gösteren Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ salonu terk etti. Başbuğ, basın mensuplarına, “Yargılamayı görün” diyerek salondan çıktı. Başbuğ’un ardından Hasan Iğsız ile birlikte bazı sanıklar da çıktı. CHP Milletvekili Süheyl Batum da mahkeme heyetine ayağa kalkarak, “Böyle yargılama olur mu?Rezillik bu” dedi ve alkışladı.

 

 

MAHKEME BAŞKANI: YARGILAMAYI SEKTEYE UĞRATIYORSUNUZ

 

Davanın sanıkları Balbay, Haberal ve Özkan da mahkemeden bu tartışmalar sırasında söz istedi. Mahkeme Başkanı söz vermedi ve “Yargılamayı sekteye uğratıyorsunuz. İddianame okunacak. Dinleyeceksiniz”dedi. Gerginliğin sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese, duruşmaya ara verdi. Bu sırada duruşma salonu önünde bekleyen ve salona alınmayan izleyicilerde kapıların açılması ile birlikte mahkeme heyetini yuhaladı.

BAŞBUĞ SALONA GERİ DÖNMEDİ

Öte yandan duruşma salonunu 3. bölümde terk eden eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, duruşmaya katılmadı. Başbuğ ile duruşmayı terk eden Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon’un duruşmaya katıldığı görüldü.

ARİF DOĞAN OKSİJEN TÜPÜ İLE SALONDA

Davanın tutuksuz sanığı emekli Albay Arif Doğan’da duruşmaya geldi. Tekerlekli sandalye ile gelen Doğan’ın yanında oksijen tüpü de vardı. Doğan’ın iki sivil asker koruması, tutuklu sanıkların alındığı bölümden salona getirdi. Doğan davalar başladıktan sonra ikinci kez duruşmaya katıldı.