Erdoğan’ın ‘sözleri kırıcı’ açıklamasına ABD’den yanıt! Bunlar için hiçbir bahane yok

Erdoğan’ın ‘sözleri kırıcı’ açıklamasına ABD’den yanıt! Bunlar için hiçbir bahane yok
22 Temmuz 2014 01:15

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf, Erdoğan’ın haftasonu ABD’ye yönelik sözlere cevap verdi. Harf’e göre, Erdoğan’ın İsrail ile ilgili söylediği sözler “Kırıcı. Nokta. Son Durak. Bu sözlerin bir özrü yok. Bunlar için hiçbir bahane bulunmamaktadır.’’

 

ABD Dışişleri yetkilisi Harf, ayrıca, Erdoğan’ın bu sözleri “Türkiye’nin etkili bir şekilde durumlara (bölge sorunlarına) müdahalesini engelliyor ve onun (Türkiye’nin) uluslararası duruşunu da zarar veriyor.’’

 

ABD Dışişleri Sözcüsü’nün düzenlediği günlük basın toplantısında yaşananları Posta212’den İlhan Tanır takip etti. İşte toplantıda yaşananlar:

 

Türkiye, Hamas ile uygun arabulucu olabilir mi?

 

Biz kesinlikle inanıyoruz ki buna benzer yorumlar Türkiye’nin sorunlara etkili bir şekilde ağırlığını koymasını önlemektedir. Jen’in söylediği gibi bu yorumların ne kadar kırıcı ve berbat olduğuna katılıyorum. Bu sözler, doğrusunu söylemek gerekirse, Türkiye’nin uluslararası pozisyonuna zarar vermektedir. Türkiye ile birçok konuda çalışmaya devam edeceğiz ama bu tür yorumların yeri yok.

 

Erdoğan’ın sözlerinden sonra, Türkiye’nin Hamas ile ağırlığını kullanması mümkün değil mi?

 

Hamas ile olan ağırlığınızı bu tür dehşet verici seviyesindeki kırıcı şeyler söylenmeden de kullanılabilirsin.

 

Türkiye, (Hamas ile olan müzakerelerde) şansını kaybetti mi?

 

Hayır, hayır değil.

 

Marie Harf, ayrıca, Erdoğan’ın ‘Amerika, İsrail kendisini savunmaktadır diyorsa asıl üzücü, kırıcı açıklamaları şu ana kadar Amerika yapmıştır” sözüne de şöyle cevap verdi:

 

Buna bir cevabım yok. Kendisinin (Erdoğan’ın) yorumları bizatihi kırıcıdır. Nokta. Son durak. Bunun hiçbir şekilde hiçbir özürü ve mazereti yoktur.

 

Erdoğan’ın “Sanane? … Sen Amerikasın, Hitler’den sana ne, ne alakan var?’’ şeklindeki çağrısına karşılık olarak ise ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf şunları söyledi:

 

‘’Bu konu herkesi ilgilendirir. Uluslararası diyalogda o tür yorumların yeri yoktur. Nokta. Ve biz, insanlar bu tür şeyler söyledikleri zaman her zaman karşı çıkıyoruz. Ve yeniden eklemek gerekir ki, bu (yorumlar) sadece Türkiye’nin kendi uluslararası duruşuna zarar vermektedir. Türkiye’nin etrafındaki sorunlarda etkisini azaltmaktadır.’’

 

Türkiye ile ABD, bir zamanlar Başkan Obama’nın söylediği gibi halen ‘model ortak mı?’

 

Türkiye NATO müttefiği. Birçok konuda da yakın ortak. Ama aynı zamanda aynı fikirde olmadığımız zaman da bunu açıkça söylüyoruz.

 

Model Ortaklık sürüyor mu?

 

Türkiye oldukça yakın bir NATO müttefiği. Biz birçok konuda beraber çalışıyoruz. Anlaşamadığımız da, anlaşamadığımızı açıkça söylüyoruz.

 

Kaynak: Odatv.com