Erdoğan’ın Ermenilere taziyesi Fransa’da yankı buldu

Erdoğan’ın Ermenilere taziyesi Fransa’da yankı buldu
23 Nisan 2014 21:23

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarının yıldönümü vesilesiyle Ermenilere taziye mesajı yayınlaması, Fransız ve dünya geniş yankı buldu.

 

aziye mesajını ‘flaş’ olarak duyuran Fransız medyası, Erdoğan’ın 1915 yılında öldürülen Ermenilerin torunlarına Türkiye’nin taziyelerini ilettiğini altını çizdi.

 

Le Monde gazetesi, 2002’den beri iktidarda bulunan hükümetin şimdiye kadar reddettiği bir konu hakkında, attığı son adımla önceki hükümetlerden daha farklı bir yaklaşım takındığını kaydetdi.

 

‘POLİTİK DEPREME YOL AÇTI’

 

Le Parisien gazetesi de ” ‘Ermeni soykırımı': Erdoğan Türkiye’nin taziyelerini iletti” başlığını kullandığı haberinde açıklamaların politik depreme yol açtığını iddia etti. Haberde, Türkiye Başbakanı’nın resmi olarak 1915 yılında öldürülen Ermenilerin torunlarına Türkiye’nin taziyelerini ilettiğini vurgularken bunun Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu aktardı. Haberde Ankara’nın 1915-1917 yılları arasında Anadolu’da 500 bin civarında Ermeni’nin katledildiğini tanıdığını savunurken ‘soykırım’ ifadesinin ise reddedildiğini yazdı.

 

‘TÜRKİYE TAZİYE SUNDU’

 

Le Figaro gazetesi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 yılında gerçekleştirilen Ermeni katliamlarıyla ilgili Türkiye’nin taziyelerini sunduğunu belirtildi. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun; Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönemin yaşandığını söylediği vurguladı.

 

AP ‘HEPİMİZİN ORTAK ACISI’ SÖZLERİYLE DUYURDU

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915’te yaşananların yıldönümü vesilesiyle Ermenilere yönelik yayınladığı taziye mesajı dünya basınında da yankı buldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Başbakan düzeyinde ilk kez yapılan açıklamayı Associated Press (AP), Erdoğan’ın ‘Hepimizin ortak acısı’ sözleriyle duyurdu.

 

Açıklamanın 8 farklı dilde yapıldığını belirten AP, Başbakan Erdoğan’ın “I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır.” sözlerine yer verdi.

 

REUTERS: BEKLENMEDİK TAZİYE

 

Reuters ise açıklamayı ‘Erdoğan’dan beklenmedik taziye’ başlığıyla geçti. Erdoğan’ın 1915 olayları için ‘insanlık dışı’ dediğini belirten Reuters, “1915’te ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz.” sözlerine yer verdi.