Erdoğan’dan koridor çarkı

Erdoğan’dan koridor çarkı
23 Ekim 2014 09:55

Erdoğan, peşmergenin Kobani’ye geçişi için adım atılmasını kendisinin teklif ettiğini savundu. ABD’den jet yanıt geldi: Takviyeyi Obama istedi.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, peşmergelerin Kobani’ye geçişi konusunda adım atılmasını ABD Başkanı Barack Obama’ya kendisinin teklif ettiğini söyledi.

 

Erdoğan, Letonya ve Estonya’ya gezisi öncesi Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Kobani’ye geçişle ilgili tartışmaların anımsatılması ve Türkiye’nin bundan sonra izleyeceği yolla ilgili bir soru üzerine “Peşmergelerin Kobani’ye geçişi ile ilgili olarak bildiğiniz gibi Sayın Obama ile yaptığımız telefon görüşmesinde kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım” dedi. Buna karşın PYD ve PKK’li gruplara verilecek desteklerin Türkiye için kabul edilemez olduğunu da ilettiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Burada atılacak adım, bir Özgür Suriye Ordusu’yla burada işbirliği bizim açımızdan kabul.. İki, peşmergeyle böyle bir işbirliği kabul edilebilir… Ve kendilerinin de yaklaşım tarzı burada süreç itibarıyla bir daralma söz konusu. Özellikle Kobani’de artık 2 gün dayanabilecek güçleri var…”

 

ABD’nin havadan attığı silah yardımlarının bir kısmının IŞİD’in eline geçtiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Sitelere düşen görüntüler ortada. Havadan atılan bütün bu silahlar yani PYD’ye atılıyor denilen silahların bir kısmının IŞİD’in eline geçtiğini şimdi kendileri de kabul ettiler. Böyle bir operasyon tanımlanamaz, anlatılamaz. Kaldı ki, Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum. Çünkü, artık sivil kalmadı. İki bin kadar savaşan insan var ve peşmergeye önce ‘evet’ demediler şimdi son anda kısmen ‘evet’ dediler. Bununla ilgili olarak biz de kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik.”

 

Suriye’deki sürecin aynı zamanda IŞİD’e de karşı olan ılımlı muhalefetle birlikte götürülmesi konusundaki görüşlerin de dile getirildiğini belirten Erdoğan, “Çünkü sizlerin PYD’ye vereceğiniz her destek, PKK’ye verilmiş destektir. Bunlarla Türkiye olarak mücadele etmek zorunda kalacağız bunu da bilmenizi isteriz dedik. Bunları da açık net olarak söyledik” dedi.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet