Erdoğan’dan Gül’e resepsiyon darbesi

Erdoğan’dan Gül’e resepsiyon darbesi
27 Ağustos 2014 10:25

30 Ağustos davetiyelerinde Gül’ün bazı konukları liste dışı kalacak.

 

 

Cumhurbaşkanlığı görevini yarın Abdullah Gül’den devralmaya hazırlanan Başbakan Tayyip Erdoğan, hem devir- teslim hem de arkasından gelecek 30 Ağustos davetiyelerine el attı. Tüm hazırlıkları Köşk tarafından yürütülen resepsiyonların katılımcı listeleriyle ilgili son kararı Başbakanlık veriyor. Gül’ün daha önceki resepsiyonlarına davet edilen isimlerden birçoğu ayıklanarak Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürlüğü’ne iletiliyor.

 

 

Cumhurbaşkanlığı ise davetiyelerin dağıtımıyla ilgili sekreterya görevini yürütüyor. Başbakanlık’ın özellikle “paralel yapı” tartışmaları çerçevesinde cemaat medyasından daha önce Köşk’ün konuğu olan bazı isimleri liste dışı bıraktığı belirtiliyor. 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, yarın Çankaya Köşkü’ne çıkacak. Saat 16.30’daki devir teslim töreninde ilkler yaşanacak. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a Çankaya Köşkü’nün girişinde devlet başkanlarına uygulanan protokol kuralları uygulanacak. Buna göre Erdoğan’ın makam aracını Köşk girişinde atlı birlikler karşılayacak. Gül çiftinin Köşk’e veda etmesinin ardından Erdoğan çifti Büyük Şeref Salonu’na geçerek kutlamaları kabul edecek. Ancak hazırlıkları aylar öncesinden başlayan cumhurbaşkanının ev sahipliğinde yapılacak 30 Ağustos resepsiyonu ve devir-teslim sonrası yapılacak resepsiyonla ilgili ilginç bir süreç yaşanıyor. 30 Ağustos resepsiyonu davetiyeleri yaklaşık 1 ay önceden hazırlayan Köşk, yeni cumhurbaşkanı seçilmediği için davetiyeleri ilk kez isim belirtmeden “Türkiye Cumhurbaşkanı ve eşi” ifadesiyle bastırmıştı. Davetiyeler “A protokol” olarak bilinen, siyasiler, yüksek yargı organları ve askeri temsilcilere iletildi.

 

 

Profil değişiyor

 

 

Ancak geri kalan davetli profili için Başbakanlık devreye girdi. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte 28 Ağustos’taki devir teslim törenine katılacak yabancı temsilcileri belirleyen Başbakanlık, gerek bu resepsiyona, gerekse 30 Ağustos’taki resepsiyona katılacak diğer konuklarla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı ile birlikte ayrıntılı bir çalışma yapıyor. Başbakanlık onayından geçen isimler Çankaya Köşkü’ne iletiliyor.

 

Kaynak: Cumhuriyet / Fırat Kozok