Erdoğan'dan dinler arası hoşgörü çağrısı

Erdoğan'dan dinler arası hoşgörü çağrısı
7 Eylül 2012 11:29

İstanbul’da gerçekleştirilen dini liderler zirvesinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ortadoğu’daki durumu değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü  ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) işbirliğinde düzenlenen “Arap Uyanışı ve Orta Doğu’da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifler” isimli konferanstaki konuşmasında, dinler arası hoşgörü çağrısında bulundu.

Ortadoğu’da savunmasız sivillerin öldürüldüğünü dile getiren Erdoğan, “Mezhep savaşları arkasında çok acı enkazlar bıraktı. Yeryüzündeki tüm semavi dinlerde öldürmek yasaktır. Sünni için nasıl haramsa, Şii için de haramdır. Nasıl ki İslam dininde öldürmek günahsa; Musevilik’te, Hıristiyanlık’ta da günahtır. Kur’an, İncil ve Tevrat can almayı kesin bir dille yasaklıyor. Öyleyse yaşadığımız trajedileri nasıl açıklayacağız?” diye konuştu.

“SURİYE’DE OLANLAR KERBELA’DA YAŞANANLARIN AYNISI”

“Kendimize dinlerimizin öz kaynaklarını referans almak zorundayız. Peygamberleri örnek almalıyız” diyen Başbakan Erdoğan, Suriye’deki iç savaşa da değindi:

“Suriye’de zalim, diktatör, acımasız bir iktidar, kendi halkına karşı ağır silahlarla toplu katliam gerçekleştirirken, bu zulme mezhep farklılığı nedeniyle alkış tutanlar, çanak tutanlar, sessiz kalanlar var. Benim mensubu olduğum dinde ve mezhepte öldürmek, çocukları katletmek günahsa, bu zulmü yapanların mensubu olduğu mezhepte de bu insanlık dışı bir girişimdir. Geçmişte aynı idealler için mücadele verilirken, bugün bu yaklaşım niye? Kerbela’da yaşanan neyse, bugün Suriye’de yaşanan da odur”.

“HİÇBİR MEZHEBE ÖNYARGILI DEĞİLİZ”

Türkiye olarak bölgede hiçbir mezhebe ön yargılı ve mesafeli olmadıklarını ifade eden Erdoğan, tarihin tekerrür etmesini önlemek, tarihten ibret almak zorunda olunduğunu dile getirdi.

Başbakan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
 
“6-7 Eylül olaylarındaki azınlıklara yönelik düşmanca tavırları kesinlikle onaylamadığımı her fırsatta belirttim. Bu, ülkemize büyük zararlar vermiştir. Gayrimüslimlerin mülkleri konusundaki iade kararı alışımız, farklılıklara bakışımızın en büyük ispatıdır.”

“ARAP BAHARI’YLA DERE YATAĞINI BULMUŞTUR”

Arap Baharı’na da değinen Erdoğan, “Arap Baharı tabii bir sonuç olarak ortaya çıkmıştır. Dere yatağını bulmuştur. Halkın meşru taleplerde bulunması bu coğrafyanın doğasında var. Tabii olmayan zulümdür” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Bölgedeki yeni yönetimlere zaman tanınmalı. Halkın iradesi gereğini her zaman yapar” diye konuştu.

Erdoğan, “Biz ‘hoşgörü’ dersek, ‘diyalog” dersek, inanın Norveç’teki, Almanya’daki, Ruanda’daki ırkçı saldırılar tekrarlanmayacak, birçok ülkeyi hedef alan terör hedefine ulaşamayacaktır” ifadesini kullandı.