Erdoğan’dan AİHM’e ‘Demirtaş’ tepkisi

Erdoğan’dan AİHM’e ‘Demirtaş’ tepkisi
23 Aralık 2020 14:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili “Derhal tahliye edilmeli” kararını sert sözlerle eleştirdi.

 

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili kararını açıklamasının yankıları sürüyor. Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AİHM’in kararını sert sözlerle eleştirdi:

 

 

ÇİFTE STANDARTTIR, İKİYÜZLÜLÜKTÜR

 

 

– Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimiz tarafından değerlendirilir. AİHM bu kararı iç hukuk yolları tüketilmeden alarak istisnai bir uygulama yapmıştır. Kaldı ki biz bireysel başvuru adımını attığımız zaman Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin tüm yolları tüketme unsuru olarak gördük. Ondan sonra AİHM devreye girebilir. Bu şekilde bu adım atıldı. Şimdi görüyoruz ki tüm yollar tüketilmeden AİHM bu kararı almıştır. Bu adımlar tamamıyla siyasidir. Bunun da gerekçesini biliyoruz. Resmen çifte standarttır, hatta ikiyüzlülüktür.

 

 

BİR TERÖRİSTİ SAVUNUYORLAR

 

 

– Buradaki tartışmanın konusunun Avrupa Parlamentosu’nun terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ile içli dışlı olan, elinde onlarca masumun kanı bulunan siyasetçi maskeli bir kişi olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. AİHM şu anda böyle bir teröristi savunmanın arkasında olduğunu bilmelidir. Bilmiyorsa, biz devamlı bunu söyleyeceğiz.

 

 

KARDEŞLERİMİZİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

 

 

– Söylemeye devam edeceğiz. Bu şahıs, siyasi görevleri veya siyasi söylemleri sebebiyle değil; terörle arasına mesafe koyamadığı, bölücü terör örgütünü emriyle onlarca kişinin ölümüne yol açtığı için milletimizin gözünde de suçludur. Kobani’nin katili budur. Diyarbakır’daki 53 tane yavrumuzun katili budur. Oradaki Kürt kardeşlerimi sokağa döken ondan sonra da bu kardeşlerimizin ölümüne neden olan odur.

 

 

SEN ANLAMASAN DA BİZ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

 

– Ey AİHM, sen anlamasan da biz anlatmaya devam edeceğiz. İstisnasını bir kenara bıraksak bile, Selahattin Demirtaş’la ilgili hüküm, aynı mahkemenin mesela İspanya’daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

 

Büyük Daire, ikiye karşı 15 oyla; dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik ağır hak ihlalleri olduğuna hükmetti. Türkiye, ilk kez AİHM Büyük Daire tarafından, ‘siyasi nedenlerle tutuklama kararı’ verildiği gerekçesiyle mahkum oldu.