Erdoğan: TSK bu insanlık dışı saldırıların hiçbirine boyun eğmez

Erdoğan: TSK bu insanlık dışı saldırıların hiçbirine boyun eğmez
18 Ekim 2014 22:26

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afganistan’da görev yapan Türk askerlerini ziyaret etti. Ziyareti sırasında bir konuşma yapan Erdoğan, “Bazı densizler çıkıp Mehmetçik’e taş atıyor olabilirler. Bazı alçaklar çıkıp Mehmetçik’e kurşun sıkıyor olabilirler. Barış için görev yaptığımız yerlerde bazıları çıkıp düşmanca tavırlar sergiliyor olabilirler. Dünyanın en büyük ve en kadim ordularında biri olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu insanlık dışı saldırıların hiç birine boyun eğmez, hiç birinden etkilenmez ve vazifesini kararlılıkla yerine getirme idealinden asla vazgeçmez” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’da ki Doğan Kışlası’nda görev yapan Türk askerlerini ziyaret etti. Erdoğan, Doğan Kışlası’nda törenle karşılanmasını n ardından, karargâh binasına geçti ve burada ve ziyaret defterini imzaladı. Daha sonra Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök’ten brifing alan Erdoğan ardında kısa bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada askerlere hitaben yaptığı konuşmasında “Sizlerle gurur duyduğumuzu ve her zaman duyacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman zaman Türk askerinin yabancı ülkelerde görev yapmasının acımazsızca eleştirildiğini belirterek, “Burada yakın tarihimizden bir subayımızı Afganistanla da ilgilisi olması nedeniyle de bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak arzusundayım. 2012 yılında İstanbul’da Harp Akademileri Komutanlığı’nda Kurmay Subaylarımıza yaptığım konuşmamda da o subayımızı ve Afganistan’da ki bir hatırasını nakletmiştim” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı’nda yenilmiş ve Mondros Anlaşması gereğince askerlerini bölgeden çekmeye başlamıştı. Fahrettin Paşa o esnada Medine’yi savunan Osmanlı birliğinin başındaydı. Kendisini İstanbul’dan defalarca silahları bırakmasına, Medine’yi teslim etmesine ve kendisinin de teslim olmasına dair emir geldiği halde, o Medine’yi ve Medine’de Hz. Peygamber’in mübarek kabrini bırakmak istemiyordu. Aylarca Medine’yi kahramanca müdafaa etti. Öyle ki adı da Çöl Kaplanı olarak tüm bölgeye yayıldı. 1921 yılında Gazi Mustafa Kemal’in talimatıyla Fahrettin Paşa Afganistan’a atadığımız ilk büyükelçimiz oldu. Geldi burada şerefle büyükelçilik görevi yaptı. Burada yaşadığı bir olay da çok enteresandır. Kabil’de bir yangın çıkıyor, Fahrettin Paşa hemen mahiyetini topluyor ve yangına koşuyor. Medine müdafaasının o kahramanı, o muhteşem subay ve büyükelçi büyük bir tevazuuyla elinde su kovası Kabil’de ki yangını söndürmeye çalışıyor. O esnada yanındakilere şunu söylüyor ‘nerede bir hadise varsa Türk’te orada hazırdır’. işte Türk askerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bizim subay, astsubay, uzman ve erlerimizin vizyonu budur. Bu vizyon yeni değil. Asırlardır, bir tarih yolculuğundan süzülerek bu günlere gelmiştir. Nerede bir ihtiyaç varsa, nerede bir mazlum varsa, Türkiye yardımlarıyla, yardım kuruluşlarıyla devletiyle, milletiyle gerektiğinde askeriyle oradadır” dedi.

 

“MUHTAÇLARA YARDIM ELİNİ UZATMIŞTIR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 asır önce Haçlı Seferleri’ne karşı bölgeyi kahraman Türk askerinin savunduğunu belirterek, “Endülüs’e el uzatan, Avrupa’nın mazlumlarına kucak açan, Galiçya’da, Kore’de, Azerbaycan’da bütün bu coğrafyada dost ve kardeşlerinin imdadına koşan Türk askeri olmuştur. Esasen bu vizyon büyük devlet vizyonudur. Osmanlı büyük bir bir devlet olduğu için büyük devlet vizyonuyla hareket ettiği için toprakları kadar, toprakları dışında da asker bulundurmuş muhtaçlara yardım elini uzatmıştır” dedi.

 

“İŞTE BU SORUNA CEVAP BULMAMIZ LAZIM”

 

Şu anda ekonomisiyle büyük devletlerin dünyanın her yerinde, kriz bölgelerinde, askerleriyle var olduklarını ifade eden Erdoğan, “Binlerce kilometre öteden kalkıp, kriz bölgelerinde operasyonlar yaptıklarını görürsünüz. Şimdi bunu siz bu bölgede en güzel şekliyle yaşıyorsunuz. Niye? İşte bu soruna cevap bulmamız lazım. Türkiye’de tamamen büyük devlet vizyonuyla sadece ve sadece barışı tesis etmek için kimi zaman TİKA’sıyla, kimi zaman Kızılay’ıyla, kimi zaman AFAD’ıyla, kimi zaman da Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ulaşıyor” diye konuştu.

 

“BAZI ALÇAKLAR ÇIKIP…”

 

“Suriye’nin Kobani şehrinden Türkiye’ye sığınanlarında da en başta kucak açan onları dostça kardeşçe kucaklayan yine Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı densizler çıkıp Mehmetçik’e taş atıyor olabilirler. Bazı alçaklar çıkıp Mehmetçik’e kurşun sıkıyor olabilirler. Barış için görev yaptığımız yerlerde bazıları çıkıp düşmanca tavırlar sergiliyor olabilirler. Dünyanın en büyük ve en kadim ordularında biri olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu insanlık dışı saldırıların hiç birine boyun eğemez, hiç birinden etkilenmez ve vazifesini kararlılıkla yerine getirme idealinden asla vaz geçmez.”

 

“O PAK ALINLARINDA ÖPÜYORUM”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizin arkanızda 77 milyon var, 77 milyonun hayır duası var. Bölgesinde, dünyada artık çok daha güçlü, çok daha itibarlı devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti var” diyerek şu ifadeleri kullandı: “İşte bu özgüvenle vazifelerinizi ifa etmenizi sizlerden rica ediyorum. Sizler Medine kahramanı ilk Kabil Büyükelçimiz Fahrettin Paşa’nın, Mustafa Kemal’in, 2012 yılında bir helikopter kazasında şehit verdiğimiz Binbaşı Serkan Doğan’ın ve diğer şehitlerimizin aziz hatıralarını üzerinde taşıyorsunuz. Hem onlara, hem de aziz milletimize mahcup olmayacağınızı çok iyi biliyoruz. Sizin burada ki dik ve vakur duruşunuz bizim Türkiye’de emniyette oluşumuzu sağlıyor. Türkiye’de ki emniyet ve huzur ortamı sizin burada özgüvenle görev yapmanızı temin ediyor. Bu şekilde devam edecek hem ülkemizin itibarını büyütecek hem de dost ve kardeşlerimize tarih boyunca silinmeyecek vefa örnekleri emanet edeceğiz. Her birinizin tek tek o pak alınlarında öpüyorum.”