Erdoğan: Seyahat kısıtlaması 1 Haziran’da sona eriyor

Erdoğan: Seyahat kısıtlaması 1 Haziran’da sona eriyor
28 Mayıs 2020 19:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Huber Köşkü’nden video konferans yöntemiyle yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne başkanlık etti. Sona eren toplantının ardından Erdoğan “Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamen kaldırılmıştır.” dedi. Erdoğan kamu çalışanlarının da normal çalışmaya başlayacağını belirtti. 1 Haziran’dan itibaren restoran ve kafe gibi yerlerin de saat 22:00’ye kadar açılabileceğini belirten Erdoğan, nargile kafelerin kapsam dışı olduğunu belirtti.

 

 

Yeni normal yaşamın kurallarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararları şu sözlerle ifade etti:

 

 

Tüm bu gelişmeler bize yeni normal dediğimiz süreçte gereken adımları atma imkanını sağladı. Normalleşme takvimimizde yer alan hususları yakından takip ederek açıklıyoruz. Bu hafta itibarıyla aldığımız yeni kararlar şunlardır:

*Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır. Olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz.

*İdari izinde bulunan, esnek çalışma sisteminde olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacak. Kreşler ve bakım evleri 1 Haziran’da açılacak.

*Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca takip edilecek.

*65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olması devam edecek.

*İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında bulunabilecektir.

*20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz. 0-18 yaş grubunun tamamı Çarşamba-Cuma günleri 14.00-20.00 saatlerinde sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

*1 Haziran’dan itibaren restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır.

*Turizm tesislerinin bünyesinde işletmeler saat sınırlamasına tabi değildir. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre kapsamı ve saati ayrıca değerlendireceğiz.

 

PLAJLAR 1 HAZİRAN’DA AÇILIYOR

 

*Plajlar, milli parklar, bahçeler 1 Haziran’da faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran’da açılıyor. Hayvan satış yerleri 1 Haziran, hipodromlar 10 Haziran’da yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.

*Deniz turizmi balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır.

*Sürücü ve benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren faaliyetlerine başlayabilecek.

*Açık havada konserler yine saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecektir. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılı açıklamaları ilgili kurumlarımız kamuoyuyla paylaşacaktır.