İşte Papa ve Erdoğan’ın birbirlerine verdikleri hediyeler…

İşte Papa ve Erdoğan’ın birbirlerine verdikleri hediyeler…
28 Kasım 2014 18:30

Papa Francesco, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Sant’Angelo Şatosu’nun bulunduğu noktadan Tiber Irmağı’ndan bir kesit (mozaik çalışması) hediye etti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Papa Francesco’ya Fatih Sultan Mehmet’in Bosna rahiplerine verdiği ve din özgürlüğünün devlet güvencesi altında olacağını vurguladığı yazı ile Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin hazırladığı 2 ciltlik İslamiyet-Hristiyanlık Kavramlarının Türkçe ve Almanca sözlüğünü hediye etti.

 

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa’ya Fatih Sultan Mehmet’in Bosna’da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu takdim etti.

 

cumhurbaskani-erdogan-papa-ya-fatih-in-fermani-6731505_1960_m

 

ALMANCA HRİSTİYANLIK DİNİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ HEDİYE ETTİ

 

Erdoğan, ayrıca çok iyi derecede Almanca bilen Papa Franciscus’a, Ankara Üniversitesince hazırlanan, dört ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğü hediye etti.

 

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Papa’ya takdim edilen fermanda, ”Ben ki Sultan Mehmed Hanım; ihsan edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet ve memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah’a, Peygambere, Kur’an’a ve kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat ettikleri sürece güvencem altındadır” ifadeleri yer alıyor.

 

İNANÇ SİSTEMİ ÜZERİNE HAZIRLANMIŞ EN ESKİ FERMANLARDAN BİRİ

 

Fermanın bir nüshası, Bosna’nın Fojnica şehrindeki Katolik Fransisken Manastırında, Divan-ı Hümayun’da hazırlanan nüshası ise İstanbul’da Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında bulunuyor.

 

İnanç serbestliğine ait en eski metinlerden biri olarak değerlendirilen ferman, gümüş üzerine aktarıldıktan sonra satırlar gerçek fermanda yer alan renkler kullanılarak boyandı.

 

Fermanı açıklamak üzere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan özet metin, güncel kavramlar kullanılarak ifadelendirildi.

 

cumhurbaskani-erdogan-papa-ya-fatih-in-fermani-6731505_237_m

 

FATİH SULTAN MEHMED’İN BOSNA FERMANI

 

Ben Fatih Sultan Han, Bütün Dünyaya İlân Ediyorum Ki; Kendilerine Bu Padişah Fermanı Verilen Bosnalı Fransiskenler Himâyem Altındadır Ve Emrediyorum:

 

Hiç Kimse Ne Bu Adı Geçen İnsanları Ne De Onların Kiliselerini Rahatsız Etmesin Ve Zarar Vermesin. İmparatorluğumda Huzur İçerisinde Yaşasınlar Ve Bu Göçmen Durumuna Düşen İnsanlar Özgür Ve Güvenlik İçerisinde Yaşasınlar. Devletimdeki Tüm Memleketlere Dönüp Korkusuzca Kendi Manastirlarina Yerleşsinler.

 

Ne Padişahlık Eşrâfindan, Ne Vezirlerden Veya Memurlardan, Ne Hizmetkârlarımdan, Ne De Üllkemin Vatandaşlarından Hiç Kimse Bu İnsanların Onurunu Kırmayacak Ve Onlara Zarar Vermeyecektir.

 

Hiç Kimse Bu İnsanların Hayatlarına, Mallarına Ve Kiliselerine Saldırmasın, Hor Görmesin Veya Tehlikeye Atmasın. Hatta Bu İnsanlar Başka Ülkelerden Devletime Birisini Getirirse Onlar Da Aynı Haklara Sahiptir.

 

Bu Padişah Fermanını İlân Ederek Burada, Yerlerin, Göklerin Yaratıcısı Ve Efendisi Allah, Allah’in Elçisi Aziz Peygamberimiz Muhammed Ve 124 Bin Peygamber İle Kuşandığım Kılıç Adına Yemin Ediyorum Ki;

 

Emrime Uyarak Bana Sadık Kaldıkları Sürece Tebaamdan Hiç Kimse Bu Fermanda Yazılanların Aksini Yapmayacaktır.