Erdoğan: Lozan Antlaşması güncellenmeli!

Erdoğan: Lozan Antlaşması güncellenmeli!
7 Aralık 2017 09:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Yunanistan’a giderek iltica başvurusunda bulunan firari askerler konusunda Başbakan Alexis Çipras’ın kendisine iade sözü verdiğini ancak söz konusu sekiz askerin iade edilmediğini söyledi.

 

 

 

BBC Türkçe’nin haberine göre, Atina ziyareti öncesinde Yunan televizyon kanalı Skai TV’ye bir mülakat veren Erdoğan, “Darbe gecesi ben şahsen Sayın Çipras’ı aradım. ‘Bu askerler darbecidir. Bunları bana iade etmeni istiyorum’ dedim. Çipras bana telefonda, ‘Biz darbelere karşıyız. Bunları size 15-20 gün içinde iade edeceğiz’ dedi ama maalesef bunlar hala Yunanistan’da” dedi.

Söyleşiyi gerçekleştiren gazeteci Aleksis Papachelas’ın iade talebiyle ilgili kararın yargıya ait olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yargı kararına saygı gösterildiğini belirtmesi üzerine ise Erdoğan, bu tarz konularda süreci yargının değil, yürütmenin daha hızlı halledeceğini söyledi.

 

 

“BU KARAR BİZİ ÜZÜYOR”

 

 

Erdoğan, “Yargının yoluna iş düşmeden bu işin bitmesi lazımdı. Yargının, yürütme gibi aynı sürede iş bitirmesi mümkün değildir. Türkiye’deki adalet fevkalade iyi çalışmaktadır. Türkiye’deki adalet, Avrupa ülkelerinde olmadığı kadar iyi çalışma içindedir. Yunanistan’daki adalet ise bu kadar çalışıyormuş. Bu karar bizi üzüyor” dedi.

15 Temmuz sonrasında helikopterle Yunanistan’a kaçıp iltica başvurusunda bulunan 8 asker için Türkiye iade talebinde bulunmuş ancak Yunan mahkemeleri talebi reddetmişti. İade talebi için temyiz mahkemelerinde de karar değişmemişti

Darbe girişiminin ardından dört yüzbaşı, iki binbaşı ve iki başçavuş Yunanistan’a kaçmış ve burada iltica talebinde bulunmuştu. Türkiye de bu askerlerin iade edilmesini istemişti. Ancak iade talebi Mayıs ayında Yunan temyiz mahkemeleri tarafından iade talebini reddedilmişti.

Yunanistan Adalet Bakanı Stavros Kondonis de, “Hükümet, mahkemenin kararlarına saygı duyacak” demişti.

 

 

“LOZAN GÜNCELLENMELİ”

 

 

Erdoğan, Lozan anlaşmasına da değindi ve dünyada imzalanan birçok anlaşma gibi yıllar önce imzalanan Lozan Anlaşması’nın da güncellenmesi gerektiğine inandığını yineledi.

Gazetecinin, “Yunanistan’ın Türkiye’den herhangi bir talebi yok. Türkiye’nin talebi olduğu için mi Lozan’ın güncellenmesi gerekiyor?” yolundaki sorusuna ise Erdoğan, “Yunanistan da Lozan’daki bazı maddeleri yeniden yorumlamak isteyebilir. Böyle bir güncelleme her iki ülkenin de çıkarına olabilir. Bunları oturup konuşmamız gerektiğine inanıyorum” yanıtını verdi.

Erdoğan Ege Denizi’nde, iki ülke arasında yaşanan gerginliklerin de artık aşılması gerektiğini vurguladı.

 

 

“SAVAŞ KELİMESİNİ TELAFFUZ BİLE ETMEMEMİZ LAZIM”

 

 

“Ege’deki adalar arasındaki mesafeler sıkıntı veriyor” diyen Erdoğan, “Deniz sahasındaki sıkıntılar aşılırsa bu konudaki anlaşmazlıklar sürecini halletmiş oluruz. Şu andaki duruma bakılırsa Türk gemileri Ege’de neredeyse yok noktasına gelmiş durumda” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Hava sahalarında da ihlaller istemiyoruz. Bir ihlâl olduğunda buna yanıt veriliyor. Pilotlar genç ve heyecanlı, üst kademe komutanlarından aldıkları ‘aman dikkat’ uyarılarına rağmen bu tür olaylar yaşanıyor. Ancak tüm bunlar geride kalmalı. Hava, deniz, kıta sahanlıklarını hallederek daha iyi bir konuma geliriz” diye konuştu.

Erdoğan, ayrıca Ege’deki anlaşmazlıkların giderilmesinin tek yolunun barış ve diyalog yolu olduğunu da vurgulayarak, tarafların savaş nedeni (casus belli) gibi olayları tetiklemekten kaçınması gerektiğine dikkat çekerek, “savaş” kelimesinin telaffuz dahi edilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

 

“AZINLIKLAR KÖPRÜDÜR”

 

 

Erdoğan Atina’dan sonra gideceği Batı Trakya ziyaretinin gerekçesini ise “oradaki soydaşları ziyaret etmek” diyerek açıkladı.

Cumhurbaşkanı, Batı Trakya’daki Türk kökenli Yunan vatandaşları ile İstanbul’da ‘sayıca azaldığını’ ifade ettiği Türkiye vatandaşı Rumların, iki ülke arasındaki barış köprüsü olarak görülmeleri gerektiğini belirtti.

 

 

ATATÜRK-VENİZELOS ÖRNEĞİ

 

 

Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk ile Yunanistan’ın Başbakanı Elefterios Venizelos arasında kurulan dostluk ilişkilerini örnek alıp almadığı sorusu üzerine “Bunu zaman gösterecek, geçmişteki olaylardan ders çıkarmazsak, tarih tekerrür eder” dedi.

Erdoğan iki ülke halkına da seslenerek, “Türkiye ve Yunanistan geleceği birlikte inşa etmelidir” dedi.

 

 

“KAYGI VERİCİ”

 

 

Öte yandan, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Çanakopulos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya yapacağı ziyaret öncesinde Lozan anlaşmasının güncellenmesi gerektiği yönündeki sözlerinin “kaygı verici” olduğunu söyledi.

Bu değerlendirmeler üzerine Çarşamba akşam saatlerince bir açıklama yapan Çanakopulos, “Erdoğan’ın bugün vermiş olduğu söyleşi, ciddi kaygıları ve soru işaretlerini beraberinde getiriyor… Yunan hükümeti ve Başbakanı, bu ziyaretin duvar değil, köprüler inşa etmek için bir fırsat oluşturacağını umuyor” dedi.

Çanakopulos ayrıca, Lozan Anlaşması’nın iki ülkenin gerçek bir işbirliği ortaya koyabileceği “müzakereye açık olmayan bir temel taş” olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

Erdoğan, resmi bir ziyaret için bugün Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gidiyor. Bu, 65 yıl sonra Türkiye cumhurbaşkanının Yunanistan’a yaptığı ilk ziyaret olmasından dolayı tarihi olarak nitelendiriliyor.

Erdoğan, başbakanlık döneminde ilki 2004, ikincisi de 2010 yılında olmak üzere Yunanistan’ı iki kez ziyaret etmişti.