Erdoğan: Karar alsa ne yazar almasa ne yazar

Erdoğan: Karar alsa ne yazar almasa ne yazar
18 Nisan 2015 20:29

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ermenistan’a kapımız hala açık. Sözde soykırım iddiaları ve Karabağ’ın işgali konusunda olumlu adımlar atmaları halinde kendileri ile her türlü işbirliğine varız. Bu iradeyi, bu cesareti gösterecek Ermeni siyasetçileriyle, Ermenistan yöneticileriyle görüşmeye, konuşmaya daima hazırız ama önce Karabağ sorunu hallolacak” dedi. Erdoğan, “Daha Papa yaptığı yanlışı düzeltmeden, bu defa Avrupa Parlamentosu benzer hezeyanı sergiledi. Avrupa ülkelerinin bir kısmında da benzer hezeyanlara eskiden beri şahit oluyoruz. Avrupa Birliği parlamentosu, böyle bir karar alsa ne yazar almasa ne yazar” diye konuştu.

 

Erdoğan, Seka Park’taki Kocaeli Bilim Merkezi’nin önündeki alanda, Kocaeli Bilim Merkezi ile yapımı tamamlanan tesis ve projelerin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmaya, açılışı yapılacak yatırımların Kocaeli’ye hayırlı olmasını dileyerek başladı. Eğitim, sağlık, bilim ve spor alanlarındaki projeler, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin tamamlanan yatırım ve eserler hakkında bilgi veren Erdoğan, belediyelerin gayret çalıştığını vurguladı. İstanbul’dan helikopterle gelirken devam eden çalışmaları havadan görme fırsatı bulduğunu ifade eden Erdoğan, “Köprüyü, Körfez geçişini, tabliyeleri yukarıdan gördük. Rabbime hamdettim, ‘Yarabbi, sana sonsuz hamd olsun, bize bu günleri gösterdin’ dedim. Artık bu Körfez’i dolaşmadan, hemen köprüden karşıya geçmek suretiyle ister Karamürsel, Yalova ister İzmir, Bursa, nereye gideceksen git, artık yollar kısaldı” diye konuştu.

 

“Yol medeniyettir. Yolun varsa medenisin, yolun yoksa o zaman gayri medenisin” düşüncesiyle çalıştıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte biz bunları ülkemize yaşattık, yaşatıyoruz ve yaşatacağız. Türkiye, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkıyor ve çıkacak” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimine değinerek, alandakilere “Yüzde 58,5 oy oranıyla şahsıma gösterdiğiniz teveccüh sebebiyle Kocaeli’ye, sizlere tek tek şükranlarımı sunuyorum. İnşallah Kocaeli’nin bize verdiği desteğe, gösterdiği itimada, güvene layık olacağız” diye seslendi. Cumhurbaşkanı olarak 17’nci il ziyaretini Kocaeli’ye yaptığını hatırlatan Erdoğan, kente gelerek kendisine oy verenlere şahsen teşekkür etmek istediğini belirtti.

 

“Kocaeli ile bizim muhabbetimiz hem çok eski, hem çok güçlü” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kente en son 3 Ağustos’ta, cumhurbaşkanı seçiminin hemen öncesinde geldiğini anımsattı. Yerel seçimden önce de 23 Mart 2014’te miting için Kocaeli’ye geldiğine, 15 Mart 2014’te İstanbul-İzmir Otoyolu Dilovası Hersek Burnu geçişi asma köprü kule temelleri batırma törenine katıldığına işaret eden Erdoğan, 30 Mart 2013’te de Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün temel atma töreni için Kocaeli’ye geldiğini kaydetti.

 

‘EĞİTİM MESELESİNİ EN ÜST DÜZEYDE ELE ALDIK’

 

Başbakanlığı döneminde her fırsatta Kocaeli’ye geldiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

 

“Sizlerle hasret giderdim, yaptığımız hizmetlerin sevincini paylaştım. Kocaeli ile pazara kadar değil mezara kadar beraberiz. Bu yolculuk böyle bir yolculuk. Sıradan bir yolculuk değil. Kocaeli ile benim bağım sadece bu dönemle sınırlı değil, ilk gençlik yıllarımdan başlayarak hep Kocaelili kardeşlerimle yol yürüdüm, onlarla kader arkadaşlığı yaptım. Hamd olsun Kocaeli de, hayatımın tüm önemli dönüm noktalarında bu kardeşlerinin yanında yer aldı, teşvik etti, destekledi. Biz de sizlerin bu kadirşinaslığına layık olmak için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Bir kez daha vefanız, muhabbetiniz, güçlü desteğiniz için sizlere şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’yi bugünlere hep birlikte getirdik, inşallah ülkemizi 2023 hedeflerine de yine hep beraber ulaştıracağız. Yeni Türkiye’yi Kocaeli ile birlikte inşa edeceğiz.”

 

Alandakilere, “Kocaeli, yeni Türkiye’ye hazır mı? Yeni anayasayı istiyor mu? Başkanlık sistemini destekliyor mu? Kocaeli 7 Haziran’da üzerine düşeni yapmaya hazır mı” diye seslenen Erdoğan, aldığı “Evet” yanıtlarının ardından “Maşallah, Allah coşkunuzu azaltmasın” dedi. Kocaeli’nin, sadece Türkiye’nin değil tüm coğrafyanın sesi olduğunu, 150 yıldır Balkanlar, Kafkasya ve Anadolu’nun her yerinden gelen kardeşlerine kucak açtığını, onlara ev sahipliği yaptığını söyledi. Alandakilerin sloganları üzerine Erdoğan, imam hatiplilerle beraber olduklarını, onları hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını ve bırakmayacaklarını ifade etti. “Gerek imam hatip davası, gerek meslek liseleri davası, davamız oldu. Ve bununla birlikte ülkemizde eğitim meselesini en üst düzeyde ele aldık” diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

 

“Geldiğimiz noktada hamd olsun, artık katsayı diye bir sorun kaldı mı? Artık istediğiniz üniversiteye gitme hakkınız ve şansınız var mı? Öyleyse bundan sonra sizden bekliyoruz. Çok çalışacağız ve en ideal yerlerden inşallah mezun olarak, bu millete hizmete edeceğiz. Sizleri ahlak, fazilet ve erdem yarışında önde görmek istiyoruz. Onun için de sizlerden özellikle gayret istiyoruz ve sizler birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın abidesi olacaksınız.”

 

‘KARAR ALSA NE YAZAR ALMASA NE YAZAR’

 

Geçen hafta Avrupa Birliği parlamentosunda, Ermeni tehcirinin 100. yılını bahane ederek, yeniden ve daha güçlü şekilde Türkiye’ye saldırılmaya ve milleti karalamaya başladıklarını dile getiren Erdoğan, Papa Francis’in de böyle bir ithamda bulunduğunu ve buna hemen cevabını verdiklerini belirtti. Şimdi yapılan yanlışlığın düzeltilmeye çalışıldığını aktaran Erdoğan, “Daha Papa yaptığı yanlışı düzeltmeden, bu defa Avrupa Parlamentosu benzer hezeyanı sergiledi. Avrupa ülkelerinin bir kısmında da benzer hezeyanlara eskiden beri şahit oluyoruz. Avrupa Birliği parlamentosu, böyle bir karar alsa ne yazar almasa ne yazar” diye konuştu. Erdoğan, Kazakistan’a giderken “Bir kulağımızdan girer öbür kulağımızdan çıkar” dediğini de hatırlattı.

 

Tüm dünyaya, özellikle de Ermenilere seslenmek istediğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

 

“Bu meseleyi tarihi temelinden tamamen kopartarak siyasallaştırmak en çok Ermenilere zarar verir. Biz bu kararları alanların, bu yönde beyanlarda bulunanların asıl amaçlarının Ermenilerin hakkını, hukukunu korumak olmadığını gayet iyi biliyoruz. Yahu Ermenilerle yakından uzaktan alakası olmayanların bu açıklama haddine mi? Nereden çıkıyor bu iş. Şu anda benim ülkemde, 40 bini yaklaşık resmi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Ermeni var. Bir de Ermenistan’dan kaçarak ülkemde misafir ettiğimiz Ermeniler var. Biz onlara zulmettik mi? Biz onlara ev sahipliğini yapıyor muyuz? Ya siz bunları görmüyor musunuz be vicdansızlar, nasıl oluyor da bu açıklamaları yapıyorsunuz? Nasıl oluyor da bunu yapıyorsunuz?”

 

Bununla kendilerinin zarar etmeyeceğini, insani ve vicdani görevlerini yaptıklarını dile getiren Erdoğan, başbakanlığı döneminde Van Gölü’nde, Akdamar Adası’nda, Ermeni Ortodoks kilisesini restore ettirmek suretiyle, dünya Ermenilerinin ibadetine kendilerinin açtığını anımsattı.

 

Türkiye’deki Ermeni vatandaşlara en geniş anlamda sürekli irtibat halinde bulunduklarını da vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Nasıl oluyor da siz kalkıp böyle bir adımı atıyorsunuz? Tamamen siyasi amaçlarla, tamamen Türkiye’ye yönelik hasmane bir yaklaşımla yürütülen bu kampanyadan hiçbir şey çıkmaz. Yel, kayadan ne götürebilir ki? Ama bu işten Ermeniler çok zararlı çıkar. Bu milletin Anadolu coğrafyasında yüzlerce yıl en sorunsuz şekilde yaşadığı toplum, Ermeni toplumu olmuştur. Ermeniler ne zaman ki bugün sözde soykırım iddialarıyla kendilerini öne sürenlerin oyununa gelmiştir, tahrikine kapılmıştır, işte o zaman aradaki dostluk bozulmuştur.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yüzyılın başında Rusların, Fransızların, İngilizlerin ve bölgede hesabı bulunan diğer devletlerin tahrikine kapılan Ermeniler’in, yüz binlerce Müslüman’ın kanına girerek, tehcirin kapılarını bizzat kendilerinin araladığını söyledi. Millet olarak Ermenilerle hiçbir meselelerinin bulunmadığının en büyük ispatının, bugün Türkiye’de çoğu kaçak yaşayan 80 bine yakın Ermeni nüfusu olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bizim Ermenilere karşı sistematik bir düşmanlığımız olsa her şeyden önce bunlara müsaade etmezdik. Şimdi Ermeniler, bizim vatandaşlarımızla, Türk, Kürt, Arap, Çerkez demeden Ermeniler beraber yaşıyorlar. Şu anda gidiniz bizim Samatya semtine, Kocamustafapaşa’ya, oralarda beraberce birlikte yaşadıklarını görürsünüz” dedi. Türkiye’nin, kendisine gelen, sıkıntısına, derdine burada derman arayan herkese olduğu gibi Ermenilere de sırtını dönmediğini, kapılarını kapatmadığını anlatan Erdoğan, Ermeni halkıyla esasta sorunlarının bulunmadığına işaret etti. Türkiye’deki Ermenilerin, özgürce eğitimlerini aldığını, ticaretlerini yaptığını, siyasi partilerde faaliyet gösterdiklerini, aday olduklarını, kamuda görev alabildiklerini, yani diğer vatandaşların sahip oldukları tüm haklardan eksiksiz yararlanabildiklerini bildiren Erdoğan, bundan iftihar ettiklerini kaydetti.