Erdoğan havaalanında açıklama yaptı

Erdoğan havaalanında açıklama yaptı
29 Mart 2012 23:52

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul ve İran ziyaretlerini bitirerek Türkiye’ye döndü. Döner dönmez de Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin karşısına geçti. Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerini değerlendirdi ve Türkiye’de gündemini yorumladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul ve İran ziyaretlerini bitirerek Türkiye’ye döndü. Döner dönmez de Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin karşısına geçti.  Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerini değerlendirdi ve Türkiye’de gündemini yorumladı.

 

 

LİDERLERLE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ

 

Seul’de başta ABD Başkanı Obama olmak üzere çok sayıda liderle ikili temaslarda bulunduk. Seul’de dünyanın geleceğine ilişkin görüş alışverişlerinde bulunduk.

 

İRAN ZİYARETİ

İran ziyareti sırasında sayın Rahimi’nin yanı sıra Ali Hamaney ve Ahmedinejad ile görüşmelerde bulundum. Temaslarımda ikili ilişkileri, ticari işbirliğimizi değerlendirme imkanı bulduk.

 

Başta Suriye olmak üzere bölgesel konularad görüş alışverişinde bulunduk. Bölgemizin kalkınması için İran’la ortak çalışmalara devam etme kararlılığımızı ortaya koyduk.

 

İran’ın nükleer çalışmaları konusundaki görüşmelerimizi paylaştık. Bu konunu diplomatik yollarla çözülmesi için kararlılığımız ortaya koyduk.

 

 

ANNAN’I İSTANBULA BEKLİYORUZ

6 maddelik Annan Planı kabul edildi dendi ancak Suriye’de ölümler durmadı. Öldürmeye devam ediyor. Bu tabloyu gördüğümüz için benim ümidim yok. Yarın Kofi Annan’la bir telefon görüşmesi yapacağız. Kendisinin yorumu nedir göreceğiz. 1 Nisan’daki Suriye’nin dostları toplantısına davet ettik. Şuna kadar katılımını teyit eden ülke sayısı 71.

BM Genel Sekreterini ve Annan’ı da İstanbul Zirvesi’ne bekliyoruz.

 

İRAN’DAKİ TEMASLAR

Suriye’yle ilgili üzerinde bulunduğu nokta Suriye’ye karşı ortak bir çalışma yürütmek. Aynı talep Rusya’dan da geldi. Temennimiz bağcıyı dövmek değil, üzümü yemektir. Suriye’deki girişe nasıl dur deriz bunun yolunu arıyoruz. Suriye halkının iktidar olduğunu görmek için herkesin birşeyler yapması gerekir. Biz seyirci olamayız. Atmamız gereken adımlar var. Üzerimize düşeni yapmalıyız.

 

 

DÜNYA ADİL DAVRANSIN

Sayın Obama’ya yapılan görüşmede, İran’ın nükleer programıyla ilgili tavrımızı Tahran Anlaşmasıyla ortaya koymuştuk. Bu anlaşma ABD’nin talebiyle yapılmıştı. Bugün de bizim haklılığımız ortaya çıktı. Dini lider Hamaney net söylüyor. Bizim için kitle imha silahı kullanılamaz diyor. Bunu söyleyen bir insanın ifadelerinden sonra İran nükleer silah yapıyor iddiasında bulunamam. Barışçı bir yöntemle nükleer çalışma yapma hakkı yok mu?

İran’ın nükleer programıyla ilgili dünya adil davransın.

 

 

4+4+4

 

Gösteri ve yürüyüşler kanuna tabidir. Kanuna göre yapılıyorsa, valiliğin gösterdiği yerde yapılmıyorsa orada sorun var. Böyle bir izin almadan adımlar atılıyorsa, her taraf kırılıp dökülüyorsa emniyet çevrenin güvenilğni sağlamakla görevlidir. Bazı sıkıntılar var. Polisimiz çevrenin güvenliğini alma anlamında böyle bir önlem almış olabilir. Yurtdışında olduğum için işin ayrıntısını bilimyorum.

 

Özellikle sendikaların yaptığı eylemlerin türü çok açık ortada.

 

Ana muhalefetin grup toplantısıyla ilggli açıklamayı Bülent bey yaptı. Grup toplantısının nerede olacağını ifade etti. Ancak Kılıçdaroğlu adresi şaşırdı ki Tandoğan’da yapma zaruri gördü. Beklediğinin cevabını alamadı.

 

Üslup bir genel başkana yakışan bir üslup değil. Biz de aynı üslubu kullanmayacağız.

 

Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatıyla ilgili konu.. Biz siyaset yapıyoruz, hep partinin grubu var. Bizim halkımızdan aldığımız bir talebi orada gündeme getirmekten daha doğal ne olabilir ki?

 

Kimse buna mecbur edilmiyor. İsteyen girecek isteyen girmeyecek bu derslere. Bunlardan niye rahatsız oluyorlar. Çocuğunu tekme tokat o derse mi sokacaklar? Dert buradan hemen ayrımcı damgasını vuruyorlar. Kim kimdir sualinin cevabını burada bulacaklar.

 

MHP’YE TEŞEKKÜR

Burada demokratik bir rejim var. Otoriter bir rejim yok. MHP teklifini ortaya koydu, biz de teklifi ortaya koyduk. İki partinin desteğiyle kabul edildi. Buradan teşekkür ediyorum.