Erdoğan: Güney sınırımızda terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz

Erdoğan: Güney sınırımızda terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz
28 Nisan 2017 12:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Hele hele Kuzey Suriye’de bir devlet kurma teşebbüsü içerisine giren malum bazı cahiller var, ‘Cahil cesur olur’ diyorlar ya o da o havalarda, kendine göre bakanlar kurulu oluşturuyor vesaire. Biz bunları karşılıksız bırakmayız ve Kuzey Suriye’de böyle bir devlet kuruluşuna da asla müsaade etmeyiz. Çünkü Suriye’nin bölünmesine karşıyız, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız” dedi.

 
“DOSTLARIMIZ BUNU BİZDEN ÖĞRENMELİ”

 

Buradaki konuşmasında Suriye’deki gelişmelere Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sırf DEAŞ ile mücadele ediyor diye PKK, YPG gibi terör yapılarının etnik temizlik faaliyetlerine, bölgede işlediği cinayetlere tepkisiz kalmak, yeni insanlık suçlarına davetiye çıkarmaktır. PYD’yi biz tanırız, YPG’yi biz tanırız. Bizdeki PKK terör örgütünün bunlar düşük çocuklarıdır. Onların yetiştirmesidir. Bunları gayet iyi biliriz ve bu bölgede kim kimdir bunu bilen birisi biziz. Bu, bize sorulmalı. Dostlarımız bunu bizden öğrenmeli. Yoksa yanlış bilgiler üzerine geleceğe yönelik yanlış adımlar atılıyor ve bölge bir çöküşün içerisinde. Medeniyetler çöküyor, insanlar ölüme mahkum ediliyor” dedi.

 

 

“ÇÜNKÜ SURİYE’NİN BÖLÜNMESİNE KARŞIYIZ”

 

 

“Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanması kadar doğal bir şey yoktur” diyen Erdoğan, “Biz bir hukuk devletiyiz, haklarımız neyse bunu kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Tehditler sürdüğü müddetçe gereken her türlü tedbiri alacağız. Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Hele hele Kuzey Suriye’de bir devlet kurma teşebbüsü içerisine giren malum bazı cahiller var, ‘Cahil cesur olur’ diyorlar ya o da o havalarda, kendine göre bakanlar kurulu oluşturuyor vesaire… Biz bunları karşılıksız bırakmayız ve Kuzey Suriye’de böyle bir devlet kuruluşuna da asla müsaade etmeyiz. Çünkü Suriye’nin bölünmesine karşıyız, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Terörle mücadeleyi sınırlarımız içinde ve dışında sürdürmekte kararlıyız. Bu konuda tüm dost ve müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz” diye konuştu

 

 

“ŞİDDET, HİÇBİR SORUNA ÇARE OLAMAZ”

 

 

Makedonya’daki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Makedonya’da yaşananları hep birlikte takip ettik, gördük. Ülkede meclis başkanlığı seçiminin ardından yaşanan hadiseler endişe vericidir. Şiddet, hiçbir soruna çare olamaz. Olaylarda zarar gören herkese ülkem adına ‘geçmiş olsun’ diyorum. En başından beri hadiselerden uzak duran Makedonya’daki Türk toplumundan itidalli tavırlarını korumalarını özellikle bekliyoruz. Dost ve kardeş Makedonya’nın bir an önce huzura ve istikrara kavuşmasını da arzu ediyoruz” dedi.

 

 

SORULARI YANITLADI

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra soruları yanıtladı. Erdoğan bir soru üzerine, “Sayın Trump’tan beklediğimiz; biz hedefi sadece DEAŞ’a mı kilitleyeceğiz yoksa tüm terör örgütlerine mi kilitleyeceğiz? Eğer sadece DEAŞ’a bunu kilitleyecek olursak yanılırız. Yani bir terör örgütünü yok ederken diğer taraftan diğer terör örgütlerini orada güçlendirmiş oluruz çünkü onlara ne yazık ki silah yardımları geliyor. Onlara gelen silah yardımlarını DEAŞ ile paylaşıyor. Elimizde bütün belgeler var. Görüntülü var, kayıtlı var, bunları gayet iyi biliyoruz, bunları sağa sola kaçırmanın hiçbir anlamı yok. Bunu tabii ki benim Sayın Trump’a anlatmam lazım” yanıtını verdi.

 

 

Referandum ile ilgili soruya ise Erdoğan, “Son birkaç gün içerisinde ekonomideki sıçramanın, özellikle yatırım alanlarının açılmasına yönelik atılmakta olan adımların, Türkiye’nin bir güvenli liman olarak görülmesi, tabii ki bu seçim neticesinin nereye vardığını gösteriyor” şeklinde yanıt verdi

 
Özgür ALTUNCU-Taner YENER-İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL, (DHA)