Erdoğan: BM Güvenlik Konseyi kararını veremedi

Erdoğan: BM Güvenlik Konseyi kararını veremedi
23 Eylül 2013 14:17

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslarası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı’nın açılışına katıldı.

 

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Suriye ve Mısır’da yaşanan olayları ve dünyanın aldığı tavırları eleştirdi. “Bir litre petrol için çocukların öldüğü bir dünyanın geleceği asla yoktur” diyen Başbakan Erdoğan,“Kendi iktidar hırsları için çocukları dahi katledenlere göz yumanların, bunu görmezden gelenlerin, sırtını dönenlerin çocuklarına, torunlarına bırakacak yaşanabilir bir dünya olamaz. Farklı bir dünyanın mümkün olduğunu ben yürekten inanıyorum. Çocukların kimyasal silahlarla öldürüldüğü çocukların kanının aktığı bir dünya vicdanı, kalbi kuruttuğu kadar refahı da kurutur. Yanımızda 911 kilometre sınırımız olan Suriye’de bakınız şu anda sadece bin 700 insan bunların 400’ü çocuktur kimyasal silahlarla öldürüldü. Halen BM Güvenlik Konseyi kararını veremedi. Aynı şekilde 110 bin insan tank, top, helikopterden yağdırılan bombalarla, uçaklardan yağdırılan bombalarla 3 yıldır öldürülüyor 110 bin kişi öldü” dedi.

 

BM NEYE YARAR

 

Başbakan Erdoğan, “Hala BM güvenlik konseyi kararını veremiyor. BM neye yarar. BM barış için kurulmuş bir kuruluştur. 196 tane üyesi var. Peki görevini yapabiliyor mu. Maalesef yapamıyor. O zaman sorarlar. Niye kurduk biz BM teşkilatını? Ama 5 tane daimi üyenin dudakları arasına kilitlenmiş olan bir dünya adil bir dünya olamaz. 5 tane. Ama şimdi ben diyorum ki bizim gençlerimiz şimdi güzel bir kampanya başlattılar. Dünya 5’ten büyüktür. 5’ten büyük olan dünya artık görevini yapması lazım. Bugün Somali’ye yarın bana diye düşünerek bu adımları atması lazım. Barış, huzur,refah istiyorsak bu adımların atılması lazım. 2 tane üye bütün adımları kilitleyebiliyor. 1 üyede yapabiliyor. Bu sistemin dönerli olması şart. Belli kişilerin egemen olduğu bir BM güvenlik konseyinin huzura destek sağlamasına mümkün olduğuna 11 yıllık başbakan tecrübemle ben inanmıyorum. Bunları BM’de yaptığım konuşmalarda da dile getirdim. Birçoğunun işine gelmiyor. G-20’de de açıkça ortaya koydum. İşlerine gelmiyor. İstiyorlar ki dünyayı biz yönetelim. Sadece bizim dışımızda kimse müdahale etmesin. Haklı ve haksızı hep birlikte söylemek zorundayız. Mısır’da 70 yıldan sonra bakıyorsunuz yüzde 52 ile iş başına getirdiği bir cumhurbaşkanını kendi milli savunma bakanı yaptığı kişi askeri darbe ile indiriyor. Nerede dünya? Hani demokrasi diyordunuz. Hani halkın iradesine saygı duyuyordunuz. Kimseni buna saygısı yok. Askeri darbeden memnun olduğunu ifade eden batılı ülkeler var. Eğer demokrasi diyorsak samimi isek bu adımların da atılması lazım” şeklinde konuştu.

 

 

NERDE İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI

 

Erdoğan, “Orada binlerce insan katlediliyor. 17-18 yaşındaki kızlarımız katlediliyor. Nerede dünyadaki kadın hakları savunucular ortada yok. Nerede insan hakları savunucuları. Ortada yok. Çünkü öldüren ve ölen bu mesele çok önemli. Şu anda Suriye’de 7 milyon insan göçmen durumda. 5 milyonu Suriye’de 500 bini bizim ülkede. Şu anada kadar 2 milyar dolar yatırımız var. 1 buçuk milyonu Lübnan ve Ürdün’de. Bize şu ana kadar yurt dışından gelen destek 135 milyon dolar. Diğerleri tamamen Türkiye olarak biz karşıladık. Milletimize çok teşekkür ediyorum. Milletime sağ olsun var olsun diyorum. Çünkü böyle bir şey de hükümetinin arkasında durdu” diye konuştu.