Erdoğan Almanya’ya dilekçe ile başvurmuş

Erdoğan Almanya’ya dilekçe ile başvurmuş
29 Haziran 2017 17:30

Sabah Alman basınında okudum.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Alman Dışişleri Bakanı Gabriel bugün Rusya’daki ziyaretine devam ederken, Krasnodar şehrinde basına Erdoğan’ın dün Alman Dışişleri Bakanlığı’na resmi bir yazı ile başvurarak, G-20 zirvesi için Almanya’ya geldiğinde Türk vatandaşları ile miting yapma konusunda Alman makamlarınından izin talebinde bulunduğunu açıklamış.

 

 
Hatırlanırsa 16 Nisan referandumundan önce başta Almanya, Hollanda olmak üzere bazı AB ülkeleri Erdoğan ve bakanların kendi ülkelerinde referandumda evet propagandası yapmasına izin vermemiş ve büyük krizler çıkmıştı.

 
Anlaşılıyor ki, Erdoğan bu sefer işi şansa bırakmak istemiyor ve G-20 zirvesi için Almanya’ya gitmeden önce, zirve esnasında Türk vatandaşlarla da miting yapabilmek için şimdiden izin için başvurmuş Almanya’ya.

 
Ki, referandum öncesi çıkan krizler esnasında yine Alman Dışişleri Bakanı Gabriel basına, “Türk tarafına bu tür mitinglerden önce izin alınması gerektiğini söyledik” demişti.

 
Ancak Gabriel bugün basına yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın izin için başvuruda bulunduğunu söyledikten sonra, “Erdoğan’ın G-20 Zirvesi için Almanya’ya geldiğinde Türkler’le miting yapması iyi bir fikir değil. Alman polisi zirve esnasında zaten zirveyi korumak için meşgul olacak, bir de Erdoğan’ın mitingi için gerekli olan ilave polis gücü kapasitesi yok. Ayrıca bu tür bir miting (Erdoğan’ın Türkler’le yapacağı miting) zirve esnasındaki siyasi tabloya da uymuyor. Bu konuda Alman Federal hükümetinin tüm üyeleri aynı görüşte.” dedi.

 
Yani, Alman hükümetinde bu konu görüşülmüş ve Erdoğan’ın G-20 zirvesi esnasında miting yapmasına onay çıkmamış şifahi olarak.

 
Gabriel’in yanı sıra Alman sosyal demokrat partisi SPD’nin başbakan adayı genel başkanı Schulz de basına yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın G-20 zirvesi esnasında Almanya’da Türkler’e yönelik miting yapmasına karşıyım. Kendi ülkelerinde bizim demokrasi değerlerimizi ayaklarıyla çiğneyen politikacılar Almanya’da nefret konuşmaları için kürsüye sahip olamazlar. Ben, Türkiye’de muhalifleri ve gazetecileri hapse tıkan Erdoğan’ın Almanya’da büyük politik mitingler yapmasını istemiyorum.” şeklinde konuştu.

 

 
Schulz’ın sözleri çok ağır.

 
Ki, Alman basınında birkaç gündür G-20 zirvesi için Almanya’ya gelecek olan Erdoğan’ın Türkler’le miting için Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde salon arıyor olduğu yazılıyormuş.

 
O bölgedeki salon sahipleri basına, “Erdoğan bizden salon istiyor” şeklinde açıklama yapmışlar.

 
İlişki atmosferi bayağı, hatta çok kötü görüldüğü gibi.

 

 
Bakalım Almanya Erdoğan’ın miting başvuru dilekçesine resmi olarak yazı ile nasıl bir cevap verecek.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar