Erdoğa ve Gül Anayasa suçu işlediler

Erdoğa ve Gül Anayasa suçu işlediler
19 Ağustos 2014 11:47

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, 17 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararnameleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasal suç işlediklerini ifade etti.

 

 
Çıray yaptığı yazılı açıklamada, 15 Ağustos’ta Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) geçici seçim sonuçlarını resmen açıkladığını, bu çerçevede Recep Tayyip Erdoğan’ın hem başbakanlık hem de milletvekilliği görevinin fiilen ve resmen sona erdiğini kaydetti. “Hukuka ve göre, artık kendisi, hem müstafi hem de düşük Başbakandır” diyen Çıray, “Bu durumda Erdoğan cumhurbaşkanlığı yeminini edinceye kadar cumhurbaşkanı da değildir. 28 Ağustos 2014 tarihi itibariyle görev süresi dolacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yerine Köşk’e çıkacaktır. Yani Erdoğan’ın şu anda başbakan veya cumhurbaşkanı olarak iş ve işlem yapma yetkisi yoktur” görüşünü savundu.

 
Ancak Erdoğan’ın “hukuk tanımaz zorba tavrını” bu süreçte bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Çıray, “Artık başbakan olmamasına rağmen bu görevden kaynaklanan yetkilerini hukuk dışı bir şekilde kullanmaya devam etmektedir. Başbakanlık yetkileri olmamasına rağmen 16 Ağustos 2014 tarihinde iki atama kararnamesine imza atmış ve 17 Ağustos’ta bunları Resmi Gazete’de yayımlatmıştır. Fakat ne ilginçtir ki YSK’nın geçici seçim sonuçlarıyla ilgili kararını hala Resmi Gazete’de yayımlatmamıştır. Erdoğan ve Gül, bu tutumlarıyla Anayasa ihlali suçu işlemişlerdir” dedi.

 

 

GÜL’E: “HUKUK GARABETİNE NASIL İMZA ATABİLİYORSUNUZ?”

 

 

Açıklamasında Abdullah Gül’e de seslenen Çıray şunları kaydetti:

 
“Sayın Gül, belki 7 yıl boyunca adeta ‘partili bir cumhurbaşkanı’ gibi AKP hükümetinin yolladığı çoğu hukuka uygun olmayan yasa ve kararnameleri imzaladınız. Ama el insaf… Hukuka ve Anayasa’ya göre, Başbakanlık ve milletvekilliği görevi düşen bir zatın yolladığı kararnamelere nasıl onay verirsiniz? Söz konusu tasarruflarınızın bir geçerliliği olmadığını düşünmüyor musunuz? Cumhurbaşkanı’nın en temel görevlerinden biri de hukukun üstünlüğünü ve Anayasa’yı korumak ve kollamak değil midir? Bu son tasarrufunuzla anlıyoruz ki sizin için değildir.”

 
Gül’ü söz konusu atama kararnamelerine niçin imza attığına dair açıklama yapmaya çağıran Çıray, “Cumhurbaşkanı olarak, sizin bildiğiniz ne bizim bilmediğimiz ne ki hukuka aykırı olarak üçlü kararnameyi onayladınız? Önce bunu kamuoyuna açıklayın. Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ve Askeri Yargıtay’daki bu atamaların Erdoğan tarafından süratle çıkarılmasının mantığı ve anlamı nedir? Bu acele nedir ki, Türk siyasi tarihine bir hukuk garabeti olarak geçen bu atama kararnamelerine imza atabiliyorsunuz?” diye sordu.