EOS nedir? Eozinofil Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

EOS nedir? Eozinofil Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
10 Eylül 2020 10:40

Beyaz kan hücreleri, vücudunuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sizi istilacı bakteri, virüs ve parazitlerden korumak için hayati öneme sahipler. Kemik iliğin, vücuttaki beş farklı beyaz kan hücresi türünün hepsini üretir.

foto1

Her beyaz kan hücresi kan akışında birkaç saat ila birkaç gün arasında bir yerde yaşar. Bir eozinofil, bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofiller vücutta dokularda depolanır ve birkaç haftaya kadar hayatta kalır. Kemik iliği vücudun beyaz kan hücresi kaynağını sürekli olarak yeniler.

İçindekiler [Göster]

EOS Nedir?

Vücudunuzdaki her beyaz kan hücresinin sayısı ve türü, doktorlara sağlığınızı daha iyi anlamaları için yardımcı olabilir. Kanınızdaki yüksek seviyedeki beyaz kan hücreleri, bir hastalığınızın veya enfeksiyonunuzun olduğunu gösterebilir. Yüksek seviyeler genellikle vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak için giderek daha fazla beyaz kan hücresi gönderdiği anlamına gelir.

EOS, vücudunuzdaki eozinofil miktarını ölçen bir kan testidir. Anormal eozinofil seviyeleri genellikle rutin tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak keşfedilir.

Devam eden araştırmalar, eozinofillerin gerçekleştirdiği genişleyen rollerin listesini ortaya çıkarmaya devam ediyor. Görünen o ki, vücudun hemen hemen her sistemi bir şekilde eozinofillere dayanıyor. Bağışıklık sisteminizde iki önemli işlev vardır. Eozinofiller, virüsler, bakteriler veya kancalı kurtlar gibi parazitler gibi istilacı mikropları tahrip eder. Ayrıca, özellikle alerji varsa, enflamatuar yanıtta rol oynarlar.

Enflamasyon ne iyi ne de kötüdür. Bir enfeksiyon bölgesinde bağışıklık tepkisinin izole edilmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur, ancak bunun bir yan etkisi etrafındaki doku hasarıdır. Alerjiler, genellikle kronik enflamasyonu içeren immün tepkilerdir. Eozinofiller alerji, egzama ve astıma bağlı inflamasyonda önemli bir rol oynar.

Neden bir EOS ‘a ihtiyacım var?

Doktorunuz, beyaz kan sayımı diferansiyel testi (EOS) yapıldığında anormal eozinofil düzeylerini keşfedebilir. EOS sıklıkla tam kan sayımı (CBC) ile birlikte yapılır ve kanınızdaki her bir beyaz kan hücresi yüzdesini belirler. Bu test anormal derecede yüksek veya düşük beyaz kan hücrelerinin olup olmadığını gösterecektir. Beyaz kan hücresi sayıları bazı hastalıklarda değişebilir.

Doktorunuz ayrıca, bu gibi özel hastalıklardan veya durumlardan şüpheleniyorsa, bu testi isteyebilir:

  • aşırı alerjik reaksiyon
  • ilaç reaksiyonu
  • bazı paraziter enfeksiyonlar

Kaynak: https://www.cicicocuk.com/eos-nedir-eozinofil-dusuklugu-ve-yuksekligi-ne-anlama-gelir/